CRVENA PLANETA: Mars kakvog još niste videli – VIDEO

video

Foto: Screenshot

Čestice prašine daju atmosferi Marsa narandžastu nijansu, ali ujedno prilično otežavaju posmatranje površine Crvene planete golim okom.

“Najbolji način da posmatrate površinu Marsa je da snimite digitalnu fotografiju, a onda je povećate i obradite na računaru”, rekao je profesor planetarne geologije i vodeći naučnik tima zaduženog za prikupljanje i obradu snimaka visoke rezolucije u Nasi, Alfred Mekiven.

U poslednjih 12 godina, moćna kamera visoke rezolucije HiRISE poslala je na Zemlju više od 50.000 spektakularnih fotografija terena na Marsu, stvarajući stereoskopske slike koje svako može da vidi u vidu 3D obliku, koristeći specijalne naočare.

  [adsenseyu5]

Ipak, finski režiser Jan Frojdman pretvorio je fotografije u dinamičan, trodimenzionalan pregled Marsa, za koji vam naočare nisu potrebne, piše Wired.

Posao je bio prilično dug i mukotrpan. Prvo je trebalo obojiti sve fotografije jer su primarno crno-bele, a zatim istaći važne karakteristike na stereoskopskim slikama, poput katera, kanjona, planina… Fotografije su na kraju složene u video-kolaž, koji je dobio naziv ‘Fiktivni let iznad Marsa’.

Proces je bio izuzetno spor. Frojdmanu su za nastanak ovog videa bila potrebna tri meseca, a ručno je odabrao više od 33.000 slika.

Pogledajte kako bi izgledala šetnja po površini Marsa…

(Skandalozno.rs, Izvor: B92.net)

  [adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "CRVENA PLANETA: Mars kakvog još niste videli – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.