Evo ZAŠTO NAM OČI SUZE i još 4 činjenica koje sigurno niste znali

Advertisement

oko

Foto:pixabay

Saznajte zašto nam oči suze i još četiri zanimljive činjenice

Ovo su pet najzanimljivijih činjenica za danas. Saznajte nešto novo svakog dana na našem portalu.

[adsenseyu5]

1. Severni i centralni deo države Bosne i Hercegovine se zove Bosna, a to ime najverovatnije potiče od stare indo-evropske reči bosana, što znači voda.

2. Najlakši posao na svetu je profesionalni spavač. On testira dušeke. Neke kompanije redovno pozivaju volontere da isprobaju dušeke u hotelskim sobama, a jedini zadatak im je da spavaju i da ujutro uz kafu ocene kako su spavali na njima.

3. Sunđeri za pranje sudova su čak 200.000 puta prljaviji od wc šolje, sa 10 miliona bakterija po svakom kvadratnom centimetru.

4. U antičkom Rimu ljubičasta boja je bila rezervisana isključivo za vladara. Ta boja se doživljavala kao vrhunac dostojanstva i najviša u hijerarhiji boja. Vladari bi svakog jutra oblačili ljubičaste toge, a u njima su se toliko dobro osećali da nisu dopustili nikom drugom da nosi ovu boju. Toliko su bili opsednuti da su njeno nošenje zabranili zakonom.

[adsenseyu1]

5. Suze igraju ključnu ulogu u “redovnom održavanju očiju”. Suze su sastavljene od tri različite komponente, a to su voda, sluz i mast. Ako ove komponente nisu u dovoljnim količinama, vaše oči mogu da postanu suve. Mozak odmah reaguje na ovu promenu, pa stvara višak tečnosti, a kao rezultat, vaše oči počinju da suze.

(Skandalozno.rs /Izvor:Telegraf.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Evo ZAŠTO NAM OČI SUZE i još 4 činjenica koje sigurno niste znali"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.