Jedan zvuk objašnjava evoluciju jezika: Ova univerzalna reč u svim jezicima ima isto značenje

Ilustracija

Foto: Pixabay.com

Nova studija otkrila je neverovatno važnu ulogu skromnog zvuka koji u svim jezicima igra istu ulogu

Ako poslušate bilo koji neobavezni telefonski razgovor, čućete više od jednog aha, mhm, uh i slično. Naš govor pun je ovih uzvika, međutim lingvističari nisu na njih obraćali naročitu pažnju sve do skoro.

  [adsenseyu5]

Nova studija Marka Dingemansa i njegovih kolega sa Instituta za psiholingvistiku Maks Plank, otkrila je neverovatno važnu ulogu skromnog “a?” koji u svim jezicimapredstavlja svojevrsno zvučno pitanje ili traženje razjašnjenja ako nešto nismo razumeli? To “a?” postalo je prva univerzalna reč koju je moderna lingvistika proučila.

Dingemansov tim proučavao je jezike kao što su španski, kineski i islandski, kao i urođeničke jezike Australije, Ekvadora i Gane. Ne samo da u svim jezicima postoji reč/zvuk namenjen izazivanju brzog objašnjenja, već je u svakom slučaju to zvuk koji po svojoj formi podseća na “a?” (huh?).

  [adsenseyu1]

Iako postoje brojne reči koje su univerzalne za gotovo sve jezike, Dingemansov tim tvrdi da je “a?” poseban slučaj. Naime, ovaj lingvističar smatra da je reč “a?” nastala kao rezultat “selektivnog pritiska govorne sredine”. Drugim rečima, “a?” je svuda nastalo zbog svoje prikladnosti i jednostavnosti u vršenju osnovne o fundamentalne funkcije. Digermans to objašnjava primerom delfina i ajkule, koji imaju slične telesne atribute iako ne dele gene – njihov izgled rezultat je zajedničkog okruženja.

(Skandalozno.rs, Izvor: Newsweek.rs)

  [adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Jedan zvuk objašnjava evoluciju jezika: Ova univerzalna reč u svim jezicima ima isto značenje"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.