Letelica Rozeta snimila kometu koja radi nešto veoma ljudski!

Kometa

Letelica Rozeta, koja je u posedu Evropske svemirske agencije, snimila je zanimljive erupcije iz komete 67P Čurjumov-Gerasimenko gde izleda kao da kometa – ispušta gasove!

Mlaz prašine najverovatnije je prouzrokovao toplotni talas koji je udario o led zarobljen ispod površine komete, zbog čega je došlo do eksplozije.

Ali, to je vrlo neuobičajno, jer su ovakve aktivnosti primećene samo na dnevnoj strani komete, a nikada na noćnoj kao sada.

Kamera Oziris koja je postavljena na letelici Rozeta snimila je kometu sa udaljenosti od 75 kilometara, tvrde iz organizacije ESA.

[adsenseyu1]

Kako se kometa približavala suncu, površina se sve više grejala, zbog čega su zamrznuti gasovi eruptuirali sa površine i izbacivali komadiće prašine.

Ali, nije još jasno da li je to prouzrokovalo mlaz ili eksplozija materije prouzrokovana pretvaranjem podzemnog leda iz čvrstog u gasovito stanje.

Kometa 67P Čurjumov-Gerasimenko

– Moguće je da su prvi zraci Sunca udarili neke stene ili izdanke koji su bili skriveni od Rozetine kamere zbog njene pozicije u orbiti u tom trenutku – rekao je naučnik Ozirisa, doktor Žan Baptist Vinsent.

Ovo znači da naučnici nisu sigurni da li je erupcija bila jednokratna ili su bili u pitanju vezani mlazevi.

Rozeta nastavlja da proučava kometu 67P kako se približava Suncu, a očekuje se da će mu biti najbliže u avgustu ove godine.

(Blic)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Letelica Rozeta snimila kometu koja radi nešto veoma ljudski!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.