Naučnici otkrili: Hemikalije iz krema za sunčanje brzo dospevaju u krv

Ilustracija

foto: pixabay.com

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu JAMA, uz napomenu da ovo istraživanje ne znači da bi trebalo da prestanete sa korišćenjem krema sa zaštitnim faktorom.

Miris omiljene kreme za sunčanje vraća u bezbrižne letnje dane i uživanja na plaži. I dok jedva čekate da ponovo na sebe nanesete kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom pred odlazak na plažu, stižu nam informacije o studiji čiji rezultati su pokazali da se hemikalije iz tih proizvoda, nakon nanošenja na kožu, vrlo brzo apsorbuju u krvotok, prenosi Vecernji.hr.

Ipak, posledice po zdravlje, ako ih ima, nisu poznate.

Studija koju su sproveli istraživači iz američke Uprave za hranu i lekove (FDA) pokazala je da hemikalije iz proizvoda za zaštitu od sunca nakon nanošenja vrlo brzo prodiru u krv.

Iako je reč o vrlo malom broju učesnika u istraživanju – njih dvadesetak, ovo je prvi put da su precizno mereni nivoi hemikalija u krvi nakon upotrebe sredstava za zaštitu od sunca i koliko se u krvi zadržavaju.

Rezultati su objavljeni u časopisu JAMA, uz napomenu da ovo istraživanje ne znači da bi trebalo da prestanete da koristite kreme za sunčanje, posebno kada znamo kakva opasnost preti od izloženosti sunčevim zracima bez zaštite.

“Nikako ne bi trebalo da prestanemo sa upotrebom proizvoda sa zaštitnim faktorom”, naglašava jedan od organizatora istraživanja, dermatolog dr Kanade Šinkai sa kalifornijskog univerziteta. “Znamo da izloženost sunčevim zracima može biti uzročnik pojave melanoma”, zaključila je.

(Skandalozno.rs, Izvor: b92.net)

Budite prvi sa komentarom na članku "Naučnici otkrili: Hemikalije iz krema za sunčanje brzo dospevaju u krv"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.