NE PRAVITE ISTE GREŠKE: Deset razloga zbog kojih vam se NOVOGODIŠNJE ODLUKE ne ostvaruju

praznik

Foto: Pixabay

Dočekali ste novu godinu, i opet složili svoj popis odluka kojih ćete se držati? No, možda ste i prošle godine obećali sebi (ili drugima) nešto, a niste to ispunili.

Ovo je pregled razloga koji vas možda koče u ispunjavanju ciljeva.

Nisu vam važne

Često se za nešto odlučite samo zato što bi ”trebalo”. “Znam da bi trebalo da idem u teretanu, stoga ću postaviti cilj da idem u teretanu 6 puta nedeljno!” Pritisak i osećaj krivice će vas brzo nadvladati.

Idete na sve ili ništa

Niste se bavili fizičkom aktivnošću 5 godina, i onda odlučite da ćete ići 6 puta nedeljno po 2 sata. Ili ste se odlučili potpuno odreći šećera, glutena, alkohola, cigareta. Ali koliko je to realno?

Ciljate prenisko

Ovo je u suprotnosti s prethodnom tačkom, i odnosi se na ljude koji igraju na sigurno. “Ići ću na trening jednom nedeljno”, ili “Napisaću 500 reči knjige nedeljno”. Ako vam novogodišnje odluke (ciljevi) ne predstavljaju svojevrstan izazov, lako ćete se vratiti starim navikama.

VREMENSKA PROGNOZA: Evo kakvo će nas vreme čekati tokom NOVOGODIŠNJIH PRAZNIKA

Očekujete trenutne rezultate

Možda mislite da će vaša ideja za biznis, odmah postati globalni hit. Ili pak očekujete da će vam nakon nedelju dana suzdržavanja od šećera, odjednom izaći “pločice” na stomaku. Najviše ubijate vlastitu motivaciju kad ne uspete da ostvarite nerealna očekivanja.

Previše koristite izraz “trebalo bi”

“Trebalo bi” donosi osećaj obaveze, i posredno krivice. Svi to radimo, ali takve formulacije nas ne motivišu. Iako bi trebalo (evo ponovo tog glagola).

Ne znate kako zapravo postaviti ciljeve

Za ovo možda niste sami krivi; možda vas niko nije naučio kako postaviti ciljeve. Moguće je i da mislite da će vam se nešto dogoditi samo zato što to želite (“Želim da smršam 5 kilograma”). Ako isprobate bolje metode postavljanja ciljeva, imaćete veće izglede za uspeh.

Novogodišnje odluke vam ne uspevaju jer se ne poznajete dovoljno (ili niste iskreni prema sebi)

Mrzite trčanje? Zašto ste onda odlučili da ćete istrčati maraton na prvi dan proleća? Zbog pritiska okoline? Zbog toga što vam to prijatelji i kolege rade, pa želite ispasti “kul”? Mrzite pisanje, ali volite da snimate? Nemojte onda pisati; pokrenite Youtube kanal! Budite dosledni sebi, u suprotnom vam neće biti zabavno.

Imate lošu podršku (prvi deo)

Uzbuđeni ste zbog novogodišnje odluke, i podelili ste je sa svima: prijateljima, porodicom, kolegama… Mislite da će vam svi pružati podršku zbog vašeg entuzijazma, ali vjerojatno će vam većina reći da ne možete ostvariti svoj naum. Ljudi to rade iz raznih razloga, ali svi vas “vole i ne žele da se razočarate neuspehom”.

Imate lošu podršku (drugi deo)

Pronašli ste članove porodicei prijatelje koji ne kritikuju vašu novogodišnju odluku, ali kad im kažete koliko vam je teško da se pridržavate iste, oni vam govore ovakve stvari:

“U pravu si. Nemoguće je izbaciti ugljenehidrate/šećer iz ishrane. Mislim da bi se samo trebao odreći deserta nakon ručka.”

Ovakva podrška je ponekad korisna, ali najčešće je lažna. Oni samo žele da se dobro osećate. Pravi prijatelji ne bi trebalo da vam govore takve stvari.

Pogledajte kako je izgledala mapa EVROPE pre 13.000 GODINA!

Vaš razlog nije DOVOLJNO velik

Ako mislite da je kod donošenja novogodišnje odluke najbitnije da “zvuči ispravno”, nećete se dovoljno povezati s njom. U kontekstu vaše svrhe i strasti, koju razliku donosi skidanje 5 kilograma? Ako ste odlučili samo kako bi izgledali dobro na plaži ili godišnjici mature, onda će nakon leta/godišnjice, vaš rad izgubiti smisao, i verovatno ćete se vratiti na staro.

(Skandalozno.rs/Dnevno.rs/Izvor: newsweek.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "NE PRAVITE ISTE GREŠKE: Deset razloga zbog kojih vam se NOVOGODIŠNJE ODLUKE ne ostvaruju"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.