NEKAD I SAD: Evo ZAŠTO su i kada tačno Srbi ZAMENILI BOŽIĆ BATU Deda Mrazom

poklon

Foto: wikipedia

Lik dobrodušnog dekice koji deci donosi poklone prisutan je u pričama i legendama naroda širom sveta. Ime i izgled ovog darodavca variraju od kulture do kulture, pa tako u srpskoj tradiciji srećemo – Božić Batu.

Za razliku od zapadnog sveta koji je Svetog Nikolu zamenio Deda Mrazom, pravoslavni narodi, a naročito Srbi, nastavili su da ovog svetitelja proslavljaju kao jednog od najvećih svetaca i potpuno odvojeno od novogodišnjih praznika.

Veruje se da je srpski Božić Bata nastao u 19. veku. On je, prema predanju, dobroj deci na Božićno jutro donosio poklone, a iz tog perioda je sve do danas ostala sačuvana božićna pesmica: “Ide Božić bata, nosi kitu zlata, da pozlati vrata, i oboja poboja, i svu kuću do krova”.

U kasnijim godinama, Božić Bata, u Srbiji inicijalno obučen u kožni gunj i šubaru, postepeno je počeo da dobija zapadnjački izgled pod uticajem austrougarske ilustrovane štampe. 

Preko svojih severnih suseda Srbi su upoznali i lik Deda Mraza. Vremenom, tako su negde počeli da se pojavljuju i Božić Bata i Deda Mraz, jedan za Božić, drugi za Novu godinu.

Hit video: Glavu gore, Suade, tamo je medo – VIDEO

Nakon Drugog svetskog rata i socijalističke revolucije “suviše hrišćanskog” Božić Batu potpuno zamenjuje “nadnacionalni, univerzalni” Deda Mraz koji od tada počinje da “dolazi” isključivo za Novu godinu.

Ova praksa održala se i do današnjih dana.

(Skandalozno.rs/Izvor: dnevno.rs)

 

 

1 komentar na "NEKAD I SAD: Evo ZAŠTO su i kada tačno Srbi ZAMENILI BOŽIĆ BATU Deda Mrazom"

  1. Srbi nikad nisu imali bozic batu,uvek je to bio SVETI NIKOLA!
    Ide bozic,bata(lupa,udara nogama,cuje se,dolazi)ispred vrata!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.