Otkrivena tajna “kamenja koje se kotrlja” iz Doline smrti!

Kotrljajuće kamenje

Misterija “kotrljajućeg kamenja” Doline smrti, u pustinji Mohave na istoku Kalifornije, zbunjivala je naučnike skoro čitav vek, piše “USA Today”.

Istraživači su od 1948. pokušavali da shvate kako se kreće kamenje, ponekad teško i 300 kilograma, a kao odgovor nuđene su teorije o poplavama, “lancima leda”, vetrovima jačine uragana, čak i vanzemaljcima. Misterija je konačno rešena kad su istraživači uhvatili kamenje na delu.

Naučnik Ričard Noris i njegov rođak Džejms Noris, inženjer, stavili su na kamenje GPS, okružili ih kamerama i zapanjili se kad su otkrili da je uzrok njihovog kretanja na jednom od najvrelijih i najsuvljih mesta na našoj planeti, ipak – led.

U jednoj od retkih prilika, kad se steknu pravi uslovi – sa kišom na obično suvom koritu jezera Rejstrek (Racetrack), praćeno suncem i vetrom – pločice tankog leda guraju kamenje kroz muljevito pustinjsko dno, ponekad brzinom od nekoliko metara u minuti.

Uslovi moraju da se steknu u potpunosti, ističu naučnici, nazivajući to svojevrsnim fenomenom “zlatne zone”. Ako je led pretanak, ili dan previše sunčan, ili vetar nije dovoljno stabilan – ništa se neće dogoditi, piše “Nacionalna geografija”. Takođe, mora da postoji i stajaća voda, što je redak fenomen u području u kome padne manje od 50 mm kiše godišnje.

Ričard Noris je rekao da su on i njegov rođak zatekli jezersko dno prekriveno ledom kad su prošlog decembra otišli da pregledaju instrumente koje su stavili na kamenje.

-Sledećeg dana sedeli smo na planini i divili se pogledu, kad je počeo da duva vetar, a led počeo da puca.

Iznenada, ceo proces se odvio pred našim očima. Deo mene je tužan zbog toga što više nema misterije – rekao je Džejms Noris.

(Blic)

Budite prvi sa komentarom na članku "Otkrivena tajna “kamenja koje se kotrlja” iz Doline smrti!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.