Otkriveno zašto je Josip Broz Tito umro baš u Ljubljani

Zabranjen snimak

Josip Broz Tito – foto: printscreen

Ova vest dugo se skrivala i bila je najveća tajna kako Vatikana, tako i SFRJ, a konačno je ugledala svetlost dana.

Prema navodima Italijanskih medija želja Josipa Broza Tita bila je da umre u katoličkom delu Jugoslavije, što se i obistinilo, jer je preminuo u Ljubljani, a tamo su mu u najvećoj tajnosti piligrinski fratri održali posmrtni obred pre nego što je telo prebačeno u Beograd.

Ove šokantne tvrdnje iznelo je nekoliko autora u knjigama i publikacijama koje su objavljivane uglavnom u srpskoj dijaspori tokom postojanja SFRJ.

Godinama kasnije, ispostavilo se da su one nešto više od puke teorije zavere s obzirom na to da su u istorijskim arhivama pronađena razna dokumenta o tajnim kontaktima Tita i vatikanskih emisara, za koje nisu znali čak ni najviši rukovodioci tadašnje Jugoslavije, niti naše diplomate u Rimu.

Za inicijaciju Josipa Broza u tajno društvo, koje je imalo ogroman uticaj u Vatikanu, zaslužan je, kažu isti izvori, fratar Krunoslav Draganović, blizak saradnik Ante Pavelića.

Draganović je posle rata bio jedan od glavnih organizatora pacovskih kanala kojima su najozloglašeniji ustaški zločinci prebacivani na sigurno, u Južnu Ameriku.

Ipak, Brozov režim mu je dozvolio da se 1967. vrati u Jugoslaviju, gde je mirno živeo u Sarajevu sve do smrti 1983. godine. Smetnju tome nije predstavljala ni činjenica da je čuveni lovac na naciste Simon Vizental u više navrata govorio o Draganoviću i čak poslao zahtev da ga lično sasluša, što mu nikad nije omogućeno.

Miroslav Lazanski: Evo zašto Priština ne želi da ukine takse i zbog čega Amerika tako ucenjuje Beograd

Misterija Draganovićevog povratka u Jugoslaviju postaje mnogo jasnija kada se poveže sa njegovom ključnom ulogom u priključenju Tita piligrinskim fratrima, a posebno sa tajnom diplomatijom koja je cvetala između Tita i Vatikana.

Sudeći po arhivima i sačuvanim depešama koje je beogradski publicista Peđa Radosavljević istraživao i prikazao u knjizi “Odnosi između Jugoslavije i Svete stolice 1963-1978“, intenzivna tajna diplomatija odigravala se u tih 15 godina.

Pretpostavlja se da se u tom periodu Broz više puta sastao sa papom Pavlom VI, ali je jedini zvanično zabeležen susret bio onaj od 29. marta 1971, godinu dana nakon zvaničnog uspostavljanja diplomatskih odnosa prekinutih 1952. godine.

       

(Skandalozno.rs, Izvor: alo.rs)

1 komentar na "Otkriveno zašto je Josip Broz Tito umro baš u Ljubljani"

  1. Boze nedaju mu ni u grbu mir. Sve pametnjakovici pisu knjige sram vas bilo. Niste se ni rodili a sve ste pronasli . Ostavite mrtvog coveka neka pociva .

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.