Ova aplikacija za pametne telefone može spasiti brojne živote širom sveta!

Tehnologija

Stručnjaci su razvili aplikaciju za pametne telefone ili kompjutere koja može da dijagnozira sifilis i HIV virus za svega 15 minuta. Smatra se da će primena ove aplikacije spasiti brojne živote širom sveta u narednim godinama.

Aplikacija je razvijena od strane stručnog tima pri Univerzitetu u Kolumbiji i napravljena je tako da simulira laboratorijski test preko uređaja koji se može prikačiti na pametni telefon ili kompjuter, piše Dejli Mejl.

Sam uređaj je dovoljno mali i lagan da stane u dlan jedne ruke. Pokreće se napajanjem iz telefona ili kompjutera, što omogućava njegovo korišćenje na udaljenim lokacijama gde nije dostupan drugi izvor energije.

Pored jednostavnog postupka za korišćenje uređaja i činjenice da se rezultati dobijaju u znatno kraćem vremenskom okviru, ističe se i da je sam uređaj 540 puta jeftiniji od trenutno dostupne opreme za izvođenje ovih testova u laboratorijama.

Navedeno je da bi trenutna cena proizvodnje uređaja bila oko 22 funte, što je znatno manje u poređenju sa trenutnom cenom od 12.000 funti za standardnu mašinu za testiranje u laboratoriji.

Ovaj vid dostupnosti bi potpuno promenio sistem pružanja raznih zdravstvenih usluga širom sveta, kako za one koji pružaju zdravstvene usluge, tako i za pacijente. Tako su naučnici još jednom potvrdili mogućnosti moderne tehnologije da značajno unapredi kvalitet života ljudi.

Rana detekcija navedenih seksualno prenosivih bolesti bi omogućila pravovremen i adekvatan tretman bolesnih, sprečavanje širenja bolesti, kao i bitno smanjenje broja umrlih.

Već je sprovedena pilot studija u Ruandi koja je utvrdila efikasnost uređaja. Očekuje se dalji razvoj ove tehnologije i njeno plasiranje na svetsko tržište.

[adsenseyu4][adsenseyu4]

(dnevno.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Ova aplikacija za pametne telefone može spasiti brojne živote širom sveta!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.