Ovo je jedini zvanični grad duhova u Poljskoj! – VIDEO

Poljska

foto: YouTube printscreen

Mesto Klomino, na severozapadu Poljske jedini je zvanični grad duhova u toj zemlji.

Selo, koje se prvobitno zvalo Vestfalenhof, bilo je veliki garnizon i poligon nemačkog Vermahta. Posle Drugog svetskog rata, selo je preimenovano i postalo je baza Crvene armije i dugi niz godina je postojalo samo na ruskim vojnim mapama.

Od 1993. godine, kada je Crvena armija povukla svoje snage iz Poljske, Klomino je ostalo potpuno prazno. Nalazi se u slabo naseljenom i gusto šumskom području nekadašnje nemačke pokrajine Pomeranije.

[adsenseyu1]

1930. godine, arhitekte Vermahta su tu izgradili veliku vojnu bazu zajedno sa poligonom. Tada je u toj kasarni boravilo oko 60.000 vojnika.

Foto: Youtube/PrintscreenFoto: Youtube/Printscreen

Danas, od kada su se povukli Rusi, lokalne vlasti pokušavaju da smisle šta da rade sa ovim napuštenim mestom. Čak je svojevremeno ponuđeno i na prodaju po ceni od 2 miliona evra.

[adsenseyu1]

Postojale su i druge ideje kako preporoditi Klomino makar tako da služi nekoj svrsi. U jednom trenutku, plan je bio da se grad duhova pretvori u centar za rehabilitaciju narkomana, stecište poljskih bajkera ili čak i zatvor.

Foto: Youtube/PrintscreenFoto: Youtube/Printscreen

Kažu da tamo danas živi svega pet stanovnika, a najbliža prodavnica je udaljena oko 4 kilometra. Sve što je moglo da se proda, ukradeno je, uključujući cigle, crepove cevi i slično.

(Kurir, Wikipedia, Vintage News)

Budite prvi sa komentarom na članku "Ovo je jedini zvanični grad duhova u Poljskoj! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.