OVO MORATE DA VIDITE: Na Tašu se fudbal nekada igrao – FIĆAMA! (VIDEO)

Taš

Foto: Printskrin/Facebook

Stadion Tašmajdan, na kojem se poslednjih godina češće događaju tragedije nego zanimljive manifestacije, nekada je bio i poligon za autobol. Ne znate šta je to? Evo kratke lekcije o sportu i istoriji prestonice

Sećate se jugoslovenskog “fiće”? Znate da je mogao da igra fudbal? Ako vam to deluje nemoguće, verovatno ste previše mladi da biste se sećali kasnih sedamdesetih u Beogradu

[adsenseyu5]

Stadion Tašmajdan, na kojem se poslednjih godina češće događaju tragedije nego zanimljive manifestacije, nekada je bio i poligon za autobol. Ne znate šta je to? Evo kratke lekcije o sportu i istoriji prestonice.

Tridesetih godina prošlog veka uspešan reli vozač Nemac Karl Kapler osmislio je “loptašku” igru – automobilima. Prva utakmica ove vrste odigrana je na fudbalskom terenu FK Frankonia Karlsrue. Ipak, nakon Kaplerovog povlačenja iz ovog sporta, alutobol je nakratko zaboravljen.

Sedamdesetih godina ova ideja pojavila se na drugom kraju planete – u Brazilu. Umesto na automobilskoj stazi, četvorotočkaši su se pojavili na fudbalskom igralištu.

Navodno, prva zvanična autobol utakmica u ovom sportu na tlu Evrope održana je u Beogradu. Naime, na Tašmajdanskom stadionu, maja 1978. godine, pred oko 1.500 gledalaca, sučelile su se ekipe Crvene zvezde s jedne i Beograda s druge strane.

[adsenseyu1]

Obe ekipe vozile su tada čuvenog jugoslovenskog četvorotočkaša “fiću”. Svaku ekipu predstavljala su po četiri takmaca, a rezultat je, nakon penala, bio 8:7 za Zvezdu.

[adsenseyu1]

(Skandalozno.rs, Izvor: Telegraf.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "OVO MORATE DA VIDITE: Na Tašu se fudbal nekada igrao – FIĆAMA! (VIDEO)"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.