Pogledajte rezultate testa: Pitali Amerikance gde su Rusija, Hrvatska, Sirija…

Ilustracija

Evropa – foto-ilustracija: pixabay.com

Nova anketa je potvrdila da Amerikanci slabo znaju geografiju, za razliku od, na primer, Evropljana.

Samo 28 procenata Amerikanaca uspelo je da pokaže na čistoj karti gde se nalazi Sirija, neki su pomešali Rusiju sa Španijom, a neki Dansku i Uzbekistan!

U testu iz geografije, u kom je učestvovalo dve hiljade ljudi, žitelji Evrope su „bez muke pobedili Amerikance“.

Učesnici ankete su zamoljeni da na čistoj interaktivnoj karti sveta pronađu 16 zemalja: Kinu, Indiju, Japan, Severnu Koreju, Vijetnam, Egipat, Irak, Avganistan, Iran, Izrael, Siriju, Maroko, Somaliju, Nigeriju, Brazil i Venecuelu.

foto: Printscreen Dejli Mejl

Najveći broj ispitanika je s lakoćom pronalazio Kinu, a najteže im je bilo da pronađu Nigeriju. Pored toga, anketa je pokazala da je svega 28,2 odsto Amerikanaca uspelo da pronađe na karti Siriju.

Evropljani su imali zadatak i da na karti pronađu američke države. Prema rezultatima ankete, države kao što su Florida i Kalifornija, koje svake godine primaju veliki broj turista, pronalažene su s većim uspehom od ostalih, navodi „Dejli mejl“.

Amerikance su, takođe, zamolili da nađu 11 evropskih zemalja. Najlakše su pronalazili Španiju i Veliku Britaniju (70 i 69 odsto). Najviše teškoća imali su s Hrvatskom, koju je uspelo da pokaže svega 21,1 odsto Amerikanaca. S Ukrajinom, takođe, nije bilo lako: tu zemlju je uspelo da pronađe 45 odsto Amerikanaca, a 15,2 odsto je pokazalo susednu Belorusiju.

Britanski list na osnovu rezultata testa zaključuje da neki od njegovih učesnika uopšte nisu posećivali časove geografije, navodeći kao primer da je devetoro ljudi Rusiju pomešalo sa Španijom, a 15 njih je bilo ubeđeno da je Kazahstan Nemačka.

Troje ispitanika je pomešalo Dansku i Uzbekistan, navodi „Dejli mejl“.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs/Dejli mejl)

Budite prvi sa komentarom na članku "Pogledajte rezultate testa: Pitali Amerikance gde su Rusija, Hrvatska, Sirija…"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.