PRVI JE IZ JEDNE AZIJSKE ZEMLJE: Na listi NAJMOĆNIJIH PASOŠA srpski se dobro kotira!

Dokument

foto: telegraf.rs

Japan je zauzeo prvo mesto na listi “najmoćnijih pasoša”, čime je potisnuo Singapur, a i pasoš Srbije je napredovao na 36. mesto liste firme “Henley & Partners”.

Ta firma rangira pasoše po tome koliko zemalja nosioci pasoša mogu da posete bez vize.

Državljani Japana mogu da bez viza putuju u 189 od 218 država, od nedavno i u Uzbekistan, dok državljani Singapura i Nemačke mogu da posete 188, te su njihovi pasoši na drugom mestu, preneo je danas portal traveller.com.au.

Istraživanje ukazuje na rast mogućnosti za putovanje bez viza u zemlje Azije, zahvaljujući sporazumima potpisanim ove godine. Na trećem mestu su Finska, Francuska, Italija, Južna Koreja, Španija i Švedska čiji državljani mogu da bez viza posete 187 država.

Nosioci pasoša Češke mogu da putuju u 182 države, državljani Mađarske i Slovenije u 180.

Državljani Srbije mogu da putuju bez viza u 130 zemalja, čime je Srbija, kako je navedeno, napredovala za jedno mesto i sada je 36.

Hrvatska je na 16. mestu s mogućnosti putovanja bez viza u 169 zemalja, Makedonija na 41. mestu sa 125, Crna Gora je 43. na listi sa 123 zemlje u koje je moguće putovati bez viza, a Bosna i Hercegovina je 47. s mogućnošću putovanja bez vita u 118 država.

U izveštaju je navedeno da su Ujedinjeni Arapski Emirati najbrže napredovali i da se na novoj listi nalaze na 23. mestu, što je napredak za 38 mesta od 2008. godine.

Šta se desilo sa Džonijem Depom: Slavni glumac fizički neprepoznatljiv! – FOTO

Među najlošije rangiranim su Avganistan i Irak, pošto nosiocima njihovih pasoša vize nisu potrebne za putoanje u svega 30 država, a građanima Sirije i Somalije za 32 države.

Medju državama koje su u prvom tromesečju 2018. za najviše mesta napredovale na listi su Gruzija (ulazak bez viza moguć u 111 zemalja), Ukrajina (128), Kina (70 zemalja) i Indonezija (71 država).

U izveštaju piše i da Kinezi putuju sve češće i da u velikoj meri pomažu ekonomiju zemalja koje posećuju, te sve više država nastoji da im olakša dolazak u posetu.

(Skandalozno.rs/izvor: Beta)

Budite prvi sa komentarom na članku "PRVI JE IZ JEDNE AZIJSKE ZEMLJE: Na listi NAJMOĆNIJIH PASOŠA srpski se dobro kotira!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.