Raskinuli ste? Sledi vam ovih 5 faza oporavka…

ljubav

Svako ko je prošao kroz raskid veze, naročito ako je neočekivano bio ostavljen, zna koliko on može da bude težak i bolan. Bez obzira na to da li se to nekome desilo u petom razredu osnovne škole ili pre neki dan, može da se da se pronađe u pesmi Selin Dion „All By Myself“.

Za početak, imajte na umu da je sasvim u redu da se osećate tužno zbog toga što se desilo. I da zaplačete. I da zavrištite. Ono što je bitno jeste da shvatite da je to još jedna prolazna faza u vašem životu. Reč prolazna nije upotrebljena slučajno: kako god da se osećate zbog raskida – proći će.
A kada je krajnje vreme da krenete napred? Mi kažemo – odmah! A obavezno kada prijatelji počnu da vas zadirkuju kako ste stvarno smorili sa tim tugovanjem i da je krajnje vreme da se prepustite muškim flertovima koje, za vas vrlo čudno, kao da ne primećujete. Ili, ako se i reakcije vaših roditelja manifestuju kolutanjem očima svaki put kada potegnete priču kako se više „nikada nećete zaljubiti“ i „kako su svi muškarci isti“. Tada vam je potrebna hitna rekonstrukcija da biste nepotrebna sećanja zamenili novim divnim životnim momentima.
Faza 1 Dostojanstveno od početka
Prvo i osnovno, prihvatite realnost dostojanstveno. Raskinuli ste. U stvari, on je raskinuo. I? Pa šta ako se ne javlja? Pa šta ako čujete od zajedničkih prijatelja da ni ne namerava. Osvrnite se oko sebe, pogledajte koliko ima slatkih frajera. I sami znate da on nije jedini. Javlja vam se želja da ga vidite? Ono kao još „jedanput“? Zaboravite. Ne treba vam kurtoazno ispijanje kafe, uz pitanja „Kako si, šta ima novo kod tebe?“. Vama treba nešto novo.
Faza 2 Novi list
Eliminišite sve ljubavne pesme sa vaše aktuelne plejliste. I zaboravite na filmske limunade. Otarasite se jastuka ako miriše na njega i posle tretmana najboljih osveživača. Ne tražite da vam vrati stvari. Nema potrebe. Preuredite svoj životni prostor. Ne posećujte zajednička mesta i izbegavajte zajedničke prijatelje. I recite svima da ste raskinuli. I drugaricama, i roditeljima, i Facebooku. Saopštite to sa sigurnim osmehom i maksimalnom dozom samopouzdanja. Jer vi jeste jaka osoba. Takve su sve Cosmo devojke! Neki će reći da pre nego što pronađete svog princa morate da poljubite mnogo žaba. Vi ostavite sve žabe iza sebe. Sposobnost da volite se nikada ne može izgubiti. Čeka vas ljubav života, samo treba da mu dozvolite da vas pronađe.
Faza 3 Super sam!
Ako vas drugarice teše rečima kako je vaš bivši „ pravi sebični kreten…pokvarenjak…džukac…“, prekinite ih u startu. „Utešite“ vi njih. Konceptualno, bivši živi u neznanju i ne zna šta radi. Zato vi naprosto ne želite da se „hranite“ negativnom energijom. Umesto da trošite energiju na to da svoje impresije pretvarate u sočne epitete, vi se potrudite da izgledate impresivno. „Dress to impress!“ Pravac šoping! Ako izgledate dobro, osećaćete se dobro. I oslobodite sve svoje odbrambene mehanizme: ako vas ne želi, to je njegov problem, ne vaš.
Kako vreme prolazi, verujte, sve će vam manje nedostajati, a vi ćete sebi postajati važniji. Pitaćete se, u nekom momentu, kako ste uopšte mogli da budeete sa njim. Ali i tada posmatrajte sve iz pozitivnog ugla. To je deo vas. Samosažaljenje je stvarno nepotrebno kada vas okružuje veliki svet, pun novih izazova i prostora koji samo mame na istraživanje. Postoji još mnogo ljudi koje treba da upoznate. A što se njega tiče, iskreno preporučujemo da mu oprostite. Velikodušno. Džentlmenski.
Faza 4 Uživancija
Poseta fensi frizeru je naravno obavezna stanica ka vašoj novoj budućnosti. Poklonite sebi vizuelan preokret. Izgled Blejk Lajvli? Što da ne! Frizer će vas mrko gledati, ali on je tu da vas sluša! Nastavite sa hedonističkim akcijama: bazeni, masaže, kokteli, pedikir, manikir… Razmazite sebe.
Faza 5 Vreme je za flert
Gle, gle, koliko slatkih frajera se muva oko vas, zar ne? I slađih, i pametnijih, vrcavijih… Čak i ako niste spremni da se upustite u neku ljubavnu avanturu, bar se zabavite, flertujte, igrajte se, jer život je pred vama u pravom smislu te reči. I ne budite previše strogi i zahtevni. Ove se radi samo o neobaveznom druženju. Čak i ako neko o vama sudi isključivo po horoskopu. Nema veze ako vas je pitao: „A gde ti je Mesec“. Odgovorite: „Iznad glave“. I smejte se. Sada bi već trebalo da na svoju nekadašnju vezu gledate kao na sapunicu koja se reprizira po ko zna koji put. Sve znate napamet, scene zbog kojih vam je drhtala usna vam je smešna kao da gledate Pajtonovce. Ležernost života je pobedila, a vi sa njom.
(24sata)

Budite prvi sa komentarom na članku "Raskinuli ste? Sledi vam ovih 5 faza oporavka…"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.