Razotkrivanje mitova: Da li su nekada, na planeti Zemlji, živeli džinovi?

Da li su postojali?

Mitovi i legende o snažnim džinovima, neretko zlim jednookim čudovištima, kiklopima, već se hiljadama godina prenose, s kolena na koleno, uzbuđujući ljudsku maštu. A u svakom mitu, kažu, ima bar jedno zrno istine!

Ovu zanimljivu storiju započećemo jednom dobro poznatom antičkom legendom, koju su ovekovečili i drevni helenski umetnici. Radi se o – Bici Bogova s titanima! U Pergamu (grč. Pergamon), starom gradu na severozapadu Male Azije, vladari nekada moćnog Pergamskog carstva (III-II st. pr.n.e.) i svojevrsnom epicentru helenske kulture, pre svega vajarstva, sve do naših dana se sačuvalo umetničko delo izuzetne kulturno-istortijske vrednosti – čuveni Pergamski oltar!

Legendarna ličnost

Oltar je posvećen najstarijem i najpoštovanijem bogu starih Grka, bogu Zevsu, pa ga mnogi danas nazivaju još i – Zevsovim oltarom. Na visokom reljefu stamenog kamenog friza, nepoznati majstori uklesali su borbu na život i smrt u kojoj učestvuje veliki broj osoba. Scena deluje autentično i puna je dramatike: dok gorostasni titani (?!) ljutito bacaju ogromne gromade stenja, iz Zevsovih ruku blješte munje i udaraju gromovi!

[adsenseyu1]

Oni koji poznaju veličanstvenu Heladu (Stara Grčka), dobro im je poznato da je prekrasni Pergamski oltar, samo jedno od drevnih dela za koje se kaže da predstavljaju istinsku kulturno-istorijsku dragocenost. Njegovu neprocjenjivu vrednost podvlači i činjenica što je, na žalost, jedina sačuvana ilustracija jednog od čestih umetničkih motiva antike – bitke grčkih Bogova s titanima – a pitanje na koje ćemo u ovom zanimljivom dosijeu pokušati odgovoriti jeste – da li se radi samo o interesantnoj legendi ili je na našoj planeti nekad, u davnoj prošlosti, kako neki autori veruju, uistinu živela rasa divova!

Istraživači koji su proteklih desetleća pokušavali doći do ogovora na ovo neobično pitanje, došli su do neospornog zaključka: gotovo da nema naroda u prošlosti koji u svojoj usmenoj tradiciji nije ostavio uzbudljiva predanja ili umetnička dela o nezgrapnim, najčešće opakim divovima ili jednookim čudovištima.

Storije o njima uzbuđivale su pučanstvo stare Grčke. Prisetimo se: Kiklop, jednooko čudovište, bio je pomoćnik grčkog boga Vulkana; Argus je, s druge strane, bio čudovišni div sa stotinu očiju; Atlas ili Atlant, simbolizovao je diva koji na svojim leđima nosi ceo svet…

Slične nam sage stižu iz Skandinavije, sa dalekog severa, iz zemalja Bliskog i Srednjeg istoka, iz srednje Azije, iz Kampučije, drevne Kine i Indonezije, Severne i Južne Amerike… Čak i tradicije najvećeg broja dojučerašnjih kanibalskih plemena u Papui Novog Gvineji govore o „belim Bogovima gorostasnog stasa, koji su živeli pre njih i koji su obećali da će se jednoga dana vratiti“…

Na Zemlji je bilo džinova

Džinovi se gotovo po pravilu pojavljuju i u arapskim legendama i pričama, prisetimo se „Hiljadu i jedne noći“, kao i u najstarijim indijskim epovima, koji sežu sve do prastarih vremena u kojima su nastajale veličanstvene tradicije vedske kulture.

[adsenseyu1]

Kad sve ovo znamo, nije onda nikakvo čudo što se divovi pominju i u najstarijim pisanim dokumentima. Naprotiv! Vavilonski su sveštenici (učenjaci i čuvari nasleđenih tajnih znanja i veština), kako je klinastim pismom na glinenim pločicama zabeležio nepoznati hroničar, svoja su fantastična znanja iz oblasti matematike, astronomije i astrologije, primili od misterioznih bića džinovskog stasa, što su na obale Mesopotamije pristigla iz mora ili – s mora!

O divovima govore i najstariji epovi sveta, kao što su staroindijska Mahabharata, sumerski Ep o Gilgamešu ili Homerova Odiseja. O njima kazuju egipatski papirusi i svete knjige Talmud, Stari zavet, Biblija i Kur’an.

„Na zemlji je bilo džinova“ – čitamo u Bibliji – „naročito od vremena kada su sinovi Božiji odlazili do kćeri čovečijih i one im počele rađati decu…“ Sličnu konstataciju nalazimo i u Genezi (Knjiga postanka) u kojoj se doslovno kaže: „Tada su na zemlji prebivali divovi!…“

Šta vi mislite?

(skandalozno.rs)

2 komentara na "Razotkrivanje mitova: Da li su nekada, na planeti Zemlji, živeli džinovi?"

  1. То је лако доказиво…
    Пре 6500 година, на почетку задњег стварања, људи су били високи 32 метара…
    Остављен нам је златни пресек Ф, па можете сами да израчунате и висину и године живота…
    Крените од просека данашње висине и дужине живљења.
    Морате да водите рачуна да је било 7 катаклизми, јер су оне репери 😉

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.