Rešavamo dilemu: Evo šta se dešava kada progutate ŽVAKU – VIDEO

Ilustracija

foto: pixabay.com

Kao klince plašili su nas pričama da žvakaća guma ostaje u crevima zauvek ili bar 7 godina, ali naučnici su obznanili da je u pitanju samo mit.

To je klasična priča za zastrašivanje dece – progutaš li žvakaću gumu, ona ostaje u telu zauvek. I ne samo to, ona može izazvati vezivanje creva.

[adsenseyu5]

No, moderna istraživanja pokazuju da je to samo još jedan u nizu mitova kojima se roditelji služe i da nema nikakvu naučnu potvrdu.

Prema stručnjacima iz američkog Društva hemičara, žvakaća guma nije ništa štetnija za naš sistem za varenje od bilo koje hrane koja prolazi kroz njega.

Istina, potreban je koji dan više kako bi se razgradila, ali u crevima se raspada poput svih drugih namirnica i istim hemijskim procesima, piše Dejli mejl.

Čim pojedemo nešto, varenje se odvija u tri faze – prvo mehaničko koje nastupa odmah nakon što progutamo sažvakanu hranu, druga faza uključuje enzime koji su biološki katalizatori za razgradnju, a u poslednjoj hrana prelazi u creva gde krvne žile upijaju nutrijente, dok se ostatak “pakuje” za izlazak iz tela.

Žvakaće se gume sastoje od zaslađivača, pojačivača ukusa, omekšavajućeg elementa i gumene baze.

[adsenseyu1]

Gume koje se koriste, bilo da su prirodne ili sintetičke, sadrže molekule polimera koje uspešno razgrađuje kiselina iz želuca, ali i drugi enzimi koji učestvuju u varenju.

(Skandalozno.rs, Izvor: express.hr)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Rešavamo dilemu: Evo šta se dešava kada progutate ŽVAKU – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.