SATURN – Dobro došli u svet ovog džina: Spremite se za putovanje – VIDEO

video

Foto: Pixabay.com

Sonda Kasini poslala prve u nizu fotografije sa površine džinovske planete. Izbegnut sudar sa komadima svemirske prašine

SONDA Kasini uspela je da napravi fotografije Saturnove površine, proletevši između planete i njenih prstenova. Naučnici iz NASA-e su spojili veliki broj kadrova u fascinantan snimak, koji pruža jedinstven uvid u misteriozni svet ovog gasovitog džina, prenosi BBC

[adsenseyu5]

Pre nego što je mala letilica, sa tanjirom satelita uperenim poput štita, zaronila iza stenovitog pojasa na Zemlji su strepeli od od mogućeg sudara sa komadima “svemirske prašine”. Olakšanje je bilo izmešano sa iznenađenjem kada je sonda, skoro bez ijednog kontakta uplovila u veliku prazninu širine 3.000 kilometara, koja deli vrhove oblaka i tzv. D-prsten.

JEZIVO IZ RUSIJE: Zombi lisica pokušava da uđe u kuću – VIDEO

Ovo je za naučnike bila sjajna vest zato što ih, do završetka misije u septembru, očekuje još 21 nalet, i to još bliže površini. Cilj je da se napravi što više snimaka visoke rezolucije, koji bi trebalo da pruže uvid u dinamiku i strukturu Saturnove gasovite unutrašnjosti.

Takođe bi trebalo da bude odgonetnuta i zagonetka o starosti prstenova. Trenutno niko nije siguran da li su oni stari koliko i planeta ili su rezultat raspada satelita, a možda čak i komete koja se previše primakla.

[adsenseyu1]

Kasini se inače bliži “penziji” posle 20 godina službe u Sunčevom sistemu i rezerve goriva su sve manje, pa se naučnici trude da izbegnu mogući sudar sa satelitima Titanom i Enkeladom kako bi izbegli njihovu kontaminaciju.

(Skandalozno.rs, Izvor: Novosti.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "SATURN – Dobro došli u svet ovog džina: Spremite se za putovanje – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.