SENZACIONALNO OTKRIĆE NA SICILIJI: Pronađeno 47 kocaka orihalkuma, legendarnog metala kovanog u Atlantidi?!

otkriće

Foto: Pixabay.com

Orihalkum je ličio na sjajnu leguru poput mesinga, a Platon je u “Kritiji” podrobno opisao njegove karakteristike

Na obali Sicilije, nedaleko od grada Đela, ekspedicija je istraživala brodolom star 2600 godina i vratila se pronašavši 47 kocaka orihalkuma, veoma retke legure koja se prema Platonu topila na mitskom ostrvu Atlantida.

  [adsenseyu5]

Brodolom se dogodio 600 godina pre Hrista, a ponovo je istražen 2015. godine. Podvodni arheolozi tada su pronašli 39 metalnih šipki (poluga) kao i dva Korintska šlema.

Orihalkum je ličio na sjajnu leguru poput mesinga. Još je u drevnim tekstovima čuvenih antičkih mislilaca opisivan kao redak metal iz Atlantide. Platon je na primer u “Kritiji” opisivao hram Posejdona, koji je sadržao čitave stubove od orihalkuma.

  [adsenseyu1]

Nakon što je olupina broda pronađena 2015. godine, sicilijanski zvaničnici počeli su da izučavaju pronađeni metal.

Ispostavilo se da je odgovarao drevnim opisima, odnosno da je imao crvenkastu nijansu u sebi.

Postavlja se pitanje da li je metal koji je pronađen u brodolomu stari orihalkum. To je jedno veoma intrigantno i retko otkriće predmeta za koje se pretpostavlja da su poslati na more kao neki vid prinošenja žrtve bogovima.

(Skandalozno.rs, Izvor: Newsweek.rs)

  [adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "SENZACIONALNO OTKRIĆE NA SICILIJI: Pronađeno 47 kocaka orihalkuma, legendarnog metala kovanog u Atlantidi?!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.