SOCIJALNI FENOMEN IZ UGLA PSIHOLOGA: Evo zašto MAJKE postavljaju GOMILU FOTOGRAFIJA svoje dece na DRUŠTVENIM MREŽAMA

Foto:Dnevne.rs/pixabay

foto: pixabay

Utvrđeno je da majke postavljaju fotografije svoje dece na Fejsbuk u potrazi za vrednovanjem, odnosno potvrdom prijateljica i drugih korisnika te društvene mreže.

Od pre 10 godina, Fejsbuk je jedna od najpopularnijih stvari na internetu. To su posebno prepoznale majke koje su počele svoje profile da pune fotografijama svoje dece, ali i sopstvenim političkim stavovima.

Taj novi trend zaintrigirao je naučnike, a Sara Šop-Sulivan, profesorka psihologije i društvenih nauka sa Univerziteta Ohajo zapitala se zašto to majke rade.

[adsenseyu5]

Ona je odlučila da sprovede istraživanje u koje je uključila 127 visokoobrazovanih majki i pratila njihove aktivnosti od vremena trudnoće do posle porođaja, a rezultate je objavila u časopisu “Sex Roles”.

Utvrđeno je da majke postavljaju fotografije svoje dece na Fejsbuk u potrazi za vrednovanjem, odnosno potvrdom prijateljica i drugih korisnika te društvene mreže. Takvi postovi takođe utiču i na njihovo emocionalno stanje.

Istraživanje je pokazalo da 98% žena objavljuje fotografije svojih beba, a njih 80% imalo je svoje dete na profilnim fotografijama. Majke objavljuju fotografije svoje dece kako bi dobile potvrdu da su dobre majke, ali i da bi to potvrdili drugi na toj društvenoj mreži.

[adsenseyu1]

Ako ne dobiju komentare koje su očekivale, to loše utiče na njihovo raspoloženje i emocije. Kako se ne bi vodile time šta misle drugi na društvenim mrežama, majke bi trebalo da redukuju očekivanja od socijalnih mreža kada je reč o potvrdi njih kao roditelja, poručuje Sulivan.

(Skandalozno.rs, stil.kurir.rs / Izvor: vecernji.hr)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "SOCIJALNI FENOMEN IZ UGLA PSIHOLOGA: Evo zašto MAJKE postavljaju GOMILU FOTOGRAFIJA svoje dece na DRUŠTVENIM MREŽAMA"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.