Šok: Šta svetli na površini patuljaste planete Ceres?! – VIDEO

Misterija

Misteriozna bela svetleća tačka uočena na površini planeti Ceres danima intrigira naučnu javnost, a za sada još niko nije izneo validno objašnjene. Da li je moguće da je ovo konačni dokaz da nismo sami u svemiru?

Cerera ili Ceres je najmanja patuljasta planeta u Sunčevom sistemu i jedina u glavnom asteroidnom pojasu. Nedavna istraživanja su pokazala da planeta možda sadrži okean ispunjen tečnom vodom, što je čini metom sadašnjih potraga za vanzemaljskim životom.

Upravo zbog ovoga, nedavno uočena svetleća tačka na površini ove planete koja se jasno vidi na poslednjim fotografijama izaziva toliko pažnje naučne javnosti, piše Dejli mejl.

Foto: NASA

Dok NASA još uvek nema konačan odgovor na pitanje šta to sija na površini Ceresa, pojedini naučnici sugerišu da je možda reč o smrznutoj vodi koja reflektuje svetlost.

– Možemo da potvrdimo da na Ceresu postoji nešto što reflektuje mnogo više svetlosti od okoline, ali šta je to ostaje misterija – kaže Mark Rejmen, direktor misije istraživanja ove planete.

[adsenseyu1]

Uskoro bi trebalo da budu dostupne jasnije fotografije ovog ledenog sveta. Možda se upravo one razrešiti misteriju.

– Mi znamo tako mnogo o Solarnom sistemu, ali ipak tako malo o ovoj patuljastoj planeti. Sada smo spremni da to promenimo – dodaje Rejmen.

Ceres (dole levo) u poređenju sa Mesecom i Zemljom, Foto: Wikipedia

Ceres je otkrivena još početkom 19. veka. Sa prečnikom od oko 950 kilometara reč je o najvećem i najmasivnijem telu u asteroidnom pojasu. Površina Cerere je verovatno načinjena od leda i raznih hidratnih materijala, kao što su karbonati i glina. Čini se da Cerera ima stenovito jezgro i ledeni omotač.

Veruje se da je planeta okružena razređenom atmosferom koja sadrži vodenu paru što je čini pogodnom za eventualni razvoj života.

(dnevno.rs)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Šok: Šta svetli na površini patuljaste planete Ceres?! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.