SVETLO U KUHINJI: Bez kvalitetnog i pravilnog osvetljenja nema ni dobre atmosfere u stanu!

kuhinja

Foto: Pixabay

Osvetljenje je veoma bitan aspekt i jedan od ključnih elemenata uređenja enterijera. Dobro osvetljenje pojačava estetski doživljaj i kreira udobnu, funkcionalnu atmosferu i stvara pozitivno raspoloženje u životnom prostoru. Bez dobrog osvetljenja značaj svih dobro osmišljenih detalja u enterijeru kao što su raskošan nameštaj i podovi, luksuzne zidne obloge bio bi potpuno umanjen.

Prirodna svetlost, električno osvetljenje i boje u enterijeru su tri izrazito međusobno povezana elementa. Prirodna svetlost jeste najbolji način da se osvetli prostor u enterijeru, ali kvalitet tog svetla zavisi od toga na kom spratu je stan, koliko je kuća udaljena od suseda, kao i od strane.

Na primer, prostorije na severu nikad nisu izložene direktnoj sunčevoj svetlosti, dok one na jugu dobijaju sunčevu svetlost uglavnom tokom celog dana. Prostorije orijentisane ka zapadu su izložene jakoj sunčevoj svetlosti i u najtoplijem delu dana, dok je kod prostorija na istoku sunčeva svetlost zastupljena samo u jutarnjnim satima.

Osvetljenje u enterijeru postavlja se prema nameni prostorija. Zato je potrebno osmisliti adekvatan raspored i pravu kombinaciju difuznog (estetskog), direktnog (namenskog), indirektnog (ambijentalnog) osvetljenja, to jest lustera, spotova, halogenih, LED i drugih vrsta.

[adsenseyu5]

Raspored svetla u enterijeru i njegova refleksija o zidove, podove, plafone, nameštaj… može pojačati ili umanjiti intenzitet boja stvarajući željeni efekat – da osvetli celu prostoriju ili naglasiti neki detalj.

Još jedna od bitnih uloga osvetljenja je funkcionalnost. Trenutno najpopularnije je LED svetlo koje traje duže i omogućava značajnu uštedu električne energije, a samim tim doprinosi zaštiti životne sredine i energetskoj efikasnosti.

Troškovi održavanja LED svetiljki u odnosu na druge su drastično smanjeni, međutim, njihova visoka cena sprečava veću zastupljenost u domovima kod nas.

Izašle KVOTE za osvajanje Vimbldona: Novak ponižen od strane KLADIONICA

LED je direktan izvor svetlosti i nema iste ambijentalne kvalitete kao drugo osvetljenje. Zato se preporučuje kombinovanje različitih vrsta osvetljenja u jednoj prostoriji.

Na primer, osim lustera koji visi u centru sobe u blizini garniture u dnevnoj sobi, poželjno je postaviti difuzno svetlo, kao što je podna lampa sa regulatorom jačine svetla. Prigušeno svetlo je odlično i za gledanje televizije, jer pomaže da se oči u mraku ne naprežu. U kuhinjama je obično postavljeno jedno centralno osvetljenje, što nije funkcionalno, potrebno je instalirati osvetljenje iznad sudopere ili sa ormarića. Kod kupatila se preporučuje kombinacija indirektnog osvetljenja oko ogledala i jednog centralnog, jačeg intenziteta. Preporuka za spavaću je noćna lampa sa obe strane kreveta i luster slabijeg intenziteta.

(Skandalozo.rs/Dnevno.rs/Izvor:Novosti)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "SVETLO U KUHINJI: Bez kvalitetnog i pravilnog osvetljenja nema ni dobre atmosfere u stanu!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.