Teška zagonetka: Možete li da je rešite?

Možete li da rešite?

Manijak je kidnapovao četiri osobe. Probudili su se zakopani u pesku do glave, kao što je prikazano na slici.

Svaka od osoba ima šešir, crni ili beli. Osobe A i C imaju crni šešir, a osobe B i D imaju beli. Zakopani su u pravcu kao što je ilustrovano. Svaka osoba zna svoju poziciju, kao i poziciju svih ostalih osoba, ali ne znaju koja je kombinacija boja šešira. Između osobe A i B je zid.

Da pojasnimo:

– Osoba D vidi osobu B i C ispred sebe, a A je iza zida.
– Osoba C vidi osobu B ispred sebe i zna da je osoba A iza zida, a da je D iza njega.
– Osoba B vidi samo zid, a zna da je A iza tog zida i da su C i D iza njega.
– osoba A samo vidi zid i zna da su B, C i D sa druge strane

Manijak im zadaje sledeće uslove: “Ukupno ima 2 bela i 2 crna šešira. Ako neko od vas tačno kaže boju svog šešira, svi ste slobodni. Ako neko pogreši boju svog šešira, svi ste nastradali.”

4 osobe ne smeju da pričaju ili na bilo koji način komuniciraju međusobno ili će ih odmah ubiti. Jedini izuzetak je ako progovore da kažu koja je boja njihovog šešira.

Osobe ne mogu da okrenu glavu i ne mogu da pogledaju gore da vide svoj šešir, mogu samo da vide boju šešira osobe ispred.

PITANJE: Od ove četiri osobe, koja može da bude 100% sigurna koja je boja šešira na njenoj glavi? Koja je to osoba i kako može da zna?

(skandalozno.rs, kurir)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

3 komentara na "Teška zagonetka: Možete li da je rešite?"

  1. Osoba d zna koju boju sesira ima, jer osoba c se znoji vise od osobe b budci da je njen sesir crne boje, na ostnovu toga zakljucuje osoba D da i ona ima beli sesir jer se ni ona kao ni osoba b ne znooji od crne boje. Dakle jedino osoba d moze da zna koje je boje njen sesir: BELE

  2. osoba C 100% moze biti sigurna da je na njenoj glavi crna kapa. ispred sebe vidi belu kapu, a da je na njenoj glavi bela kapa, osoba D bi videla 2 bele kape i znala da je njenoj glavi crna kapa. Ali posto osoba D cuti znaci na glavi osobe C je crna kapa

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.