TEŠKO ZASPITE KADA PROMENITE JASTUK ILI KREVET: Naučnici dali STRUČNO objašnjenje zbog čega se to dešava

jastuk

Foto: pixabay

Bez obzira da li ste odlučili da prenoćite u luksuznom hotelu ili ste prinuđeni da spavate na slamarici, vaš san nikako ne može biti isti kao što je to slučaj kada spavate u svom krevetu.

Naučnici sa Univerziteteta Braun su došli do saznanja o specifičnim promenama koje se dešavaju u mozgu kada spavamo na nepoznatom mestu. Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Current Biology, zasnovani su na iskustvu tridesetpetoro mladih i zdravih ljudi.

[adsenseyu5]

Istraživači su pronašli dokaze da je prilikom promene kreveta, jedna hemisfera najčešće leva, budna jer kao i kod mnogobrojnih životinja mozak tokom noći funkcioniše po principu noćne straže. Iako smo uveliko utonuli u san, određeni njegovi delovi ostaju budni.

– Okruženje u kome se nalazimo je novo, pa se u tim trenucima aktiviraju naše pritajene sposobnosti za opstanak. Čula su izoštrena i prate sve što bi moglo da nam se u novonastalim okolnostima učini neuobičajenim – kaže jedan od autora studije Masako Tamaki.

Najranjiviji smo dok spavamo, a mozak i naše kognitivne sposobnosti su u tim momentima usmerene samo ka jednom cilju – da nam pruže zaštitu.

Zanimljivo je da su tokom istraživanja, naučnici otkrili da je leva hemisfera mozga osetljivija na viskoke tonove, piše britanski Tajm.

(Skandalozno.rs /Izvor:N.N.,Dnevno.rs)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "TEŠKO ZASPITE KADA PROMENITE JASTUK ILI KREVET: Naučnici dali STRUČNO objašnjenje zbog čega se to dešava"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.