TESTIRAJTE SE – MOŽDANI UDAR ILI NE? Oni koji ne mogu da održavaju ravnotežu 20 sekundi imaju veći rizik!

Parapsihologija

Njihovo istraživanje pokazalo je da je kod onih koji ne mogu da održavaju ravnotežu 20 sekundi veći rizik od moždanih problema u starosti, kao i da je kod dela ispitanika ustanovljeno da su pre istraživanja doživeli vrstu malog moždanog udara, čiji simptomi nisu lako uočljivi.

U istraživanju je učestvovalo skoro 1.400 muškaraca i žena starih u proseku 67 godina.

“Veruje se da su ti mali moždani udari među glavnim uzročnicima demencije i kognitivnih disfunkcija.

Oni koji ne mogu da izdrže 20 sekundi bi trebalo da vode više računa i da budu pod određenim nadzorom, jer to ukazuje na potencijalne abnormalnosti u moždanoj funkciji”, rekao je autor studije Jasuharu Tabara.

Kako se navodi u studiji, kod onih koji “padnu” na testu postoji veći rizik od bolesti malih krvnih sudova mozga, čiji se simptomi ne prikazuju toliko jasno, ali za koju se veruje da vremenom izaziva kognitivne disfunkcije.

“Test jedne noge može biti jeftini metod za koji nije potrebna tehnologija, a koji bi mogao da pomogne da se podigne svest i ukaže na to ko u starosti ima veći rizik od moždanih udara”, kaže neurolog Tabara.

[adsenseyu4][adsenseyu4]

(Skandalozno.rs, B92)

Budite prvi sa komentarom na članku "TESTIRAJTE SE – MOŽDANI UDAR ILI NE? Oni koji ne mogu da održavaju ravnotežu 20 sekundi imaju veći rizik!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.