UMETNOST NA DNU MORA: Ostaviće vas bez daha LJUBAVNA PRIČA “naduvane” ribe

umetnost

Foto: printscreen/youtube

Poznato je da more krije razne tajne, pa je tako i otkriće misterioznih krugova dugo vremena predstavljalo pravu enigmu za istraživače.

Davne 1995. godine, ronioci su na dnu mora, u blizini Japana, uočili kružni šablon, a nedugo potom su u blizini pronađene iste formacije. Neki su ovo odmah povezali sa podvodnim “krugovima u žitu”. Geometrijske formacije su nestajale i pojavljivale se i čitavu deceniju niko nije imao predstavu ko ih je stvorio…

Ispostavilo se da se radi o novootkrivenoj vrsti naduvane ribe (lat. Tetraodontidae). Detaljnija istraživanja pokazala su da ova mala životinja pravi ukrašene krugove u pesku, kako bi privukla partnera, pišu “Novosti”.

[adsenseyu5]

Mužjaci mukotrpno ”mlate” svojim perajima po morskom dnu, što dovodi do pomeranja sedimenta, usled čega se stvaraju neverovatne kružne šare. Iako je ova riba dugačka svega 12 centimetara, formacije koje kreira dostižu oko dva metra u prečniku. Kada je pravljenje krugova gotovo, ženke dolaze da ih istraže.

– Ako im se dopadne ono što vide, one se pare sa mužjacima – kaže Hiroši Kavase, kustos Primorskog ogranka Prirodnjačkog muzeja i Instituta u Čibi u Japanu. Dodaje da niko uistinu ne zna šta ženke gledaju u krugovima i koje odlike smatraju poželjnim.

Parenje naduvane ribe uključuje ženke koje legu jaja u sedimentu, u centru krugova, a mužjaci ih potom oplode. Ženke zatim nestaju, dok mužjaci ostaju narednih šest dana, verovatno da bi čuvali jaja, pokazuju istraživanja.

Geometrijski obrasci koje naduvana riba pravi, do sada nisu viđeni. Oni uključuju radijalno usklađeni reljef oko mesta gde će ženka da izlegne jaja, zatim ukrašavanje brazde sa fragmentima školjki. Posle toga, mužjak skuplja fini sediment koji za rezultat ima formiranje prepoznatljivog izgleda i boje, rekao je Kavase.

Naduvanoj ribi je potrebno od sedam do devet dana da bi napravila krug. Mužjaci ne održavaju ove formacije, pa ih podvodne struje speru relativno brzo. Kavase kaže da one verovatno napuste stare krugove jer njihova izrada opustoši sediment u okolini, pa nove krugove prave dalje, tamo gde ima finog materijala za njihovu izradu.

(Skandalozno.rs/Dnevno.rs/Izvor:Novosti)

 

[adsenseyu1]

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "UMETNOST NA DNU MORA: Ostaviće vas bez daha LJUBAVNA PRIČA “naduvane” ribe"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.