Urnebesna anketa: Pitali Amerikance da li treba da se uče arapski brojevi u školama…

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Jedna nedavno sprovedena anketa pokazala je da više od polovine Amerikanaca misli da arapski brojevi ne treba da se uče u školama.

Čak 56 odsto učesnika ankete koju je sprovela istraživačka agencija “Civic Science” je reklo da se protivi učenju arapskih brojeva.

Oni nisu znali, niti im je u anketi objašnjeno da se pod arapskim brojevima podrazumevaju cifre 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 i 9 koje se koriste ne samo u svakodnevnom životu Amerikanaca, već praktično u celom svetu.

Anketa je napravljena tako da istraži predrasude i stereotipe koji vladaju u SAD.

Sistem arapskih brojeva su zapravo izumeli indijski matematičari, ali kako se preko Arapa proširio po celom svetu, ostali su poznati kao “arapski brojevi“.

Svega 29 odsto ispitanika od 3.624 učesnika reklo je da se slaže sa učenjem arapskih brojeva u američkim školama, dok 15 odsto nije imalo mišljenje o tome.

Šef “Civic SocietyDžon Dik je rekao da su rezultati “najtužnije i najsmešnije nasleđe američkih predrasuda ikada viđeno u podacima” njihovih anketa.

Podaci su pokazali da je čak 72 odsto onih koji podržavaju Republikansku stranku bilo protiv arapskih brojeva. S druge strane 40 odsto onih koji podržavaju Demokratsku partiju je takođe bilo protiv učenja ovih brojeva u školi.

U istoj anketi je postavljeno još jedno zanimljivo pitanje: Da li škole u Americi treba da predaju teoriju o kreaciji, katoličkog sveštenika Žorža Lemetra, kao deo njihovog naučnog programa?

Čak 73 odsto ljudi koji podržavaju Demokratsku stranku je glasalo protiv Lemetrove teorije, dok je 33 odsto republikanaca reklo “da“, a pretpostavlja se da mnogi nisu znali o čemu se zapravo radi.

Verovatno su mislili da je Lemetrova teorija u vezi sa kreacionističkom teorijom nastanka sveta. Međutim, iako je Lemetr bio sveštenik, on je bio i fizičar koji je prvi otkrio da se univerzum širi, pa je zapravo njegova teorija preteča teorije o Velikom prasku.

(Skandalozno.rs, Izvor: blic.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Urnebesna anketa: Pitali Amerikance da li treba da se uče arapski brojevi u školama…"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.