VAŽAN KORAK U DETINJSTVU: Naučite vaše dete kako da raspolaže sa novcem

deca

Foto: pixabay

Da li se i vama čini da je vaš tinejdžer finansijska rupa bez dna? Nekada izgleda kao da veruju da novac raste na drvetu. Pored džeparca uvek odvajate novac koji će vam tražiti kada prevremeno potroši isti. Ali ono što vas najviše umara od svega je cenkanje novim telefonima i konzulama za igrice u zamenu za bolje ocene. Da li ste razmišljali o tome da im otvorite račun u banci?

Ovo može zvučati kao čudna ideja ali nekad nema potrebe odlagati nešto što ih u životu svakako čeka, a zove se prihvatanje odgovornosti.

[adsenseyu5]

Ukazaćete im poverenje

Kada nekome ukažete poverenje oni se trude da ga zasluženo opravdaju. Pored toga poželećete im dobrodošlicu u svet odraslih, što ljudima u tom uzrastu može puno značiti. Objasnićete im da će od tog trenutka sami morati da vode evidenciju o svojim troškovima. Kao i da sada kada su vlasnici svog računa neće više biti novca van standardno ugovorene sume.

Naučićete ih kako da se kreću u zadatim okvirima

Ukoliko uspete da ugovorite sa njima nešto što je pandan budućem mesečnom primanju, jednog dana kada budu primali platu, znaće kako njom da raspolažu. Na vreme će naučiti šta znači kretati se u okviru zadatog budžeta, te će verovatno krenuti da razmišljaju u pravcu toga kako bi priliv novca mogli da uvećaju. Ukoliko požele da zarađuju na neki način, podržite ih u toj ideji.

[adsenseyu1]

Objasnićete im razliku između želje i potrebe

Tinejdžeri su uvek puni želja, uvek veruju da ne mogu bez najnovijih patika, modela mobilnog telefona ili igrice. Ukoliko se odlučite za otvaranje tekućeg računa u AIK Banci koji podrazumeva Start paket sa pozajmicom od 30.000 dinara koje će imati na raspolaganju u naredne dve godine, moćiće sami da se opredele na koju svoju veću godišnju želju će potrošiti novac. Dajte im izbor i ohrabrite ih da to ulože u nešto što može biti korisno na duže staze, kao ulaganje u neki hobi poput sviranja instrumenta ili odlaska na pripreme, učenje jezika. Naravno, daćete im opciju da od tog novca ipak uzmu novi telefon, ali će uz malo usmeravanja shvatiti da se danas mnogo lakše živi bez novog telefona nego poznavanja engleskog jezika.

(Skandalozno.rs/Blic.rs/Izvor:Promo)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "VAŽAN KORAK U DETINJSTVU: Naučite vaše dete kako da raspolaže sa novcem"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.