80 odsto prehrambenih proizvoda koji nose tvrdnje da sadrže vitamine spada u nezdravu hranu!

Ilustracija

foto: pixabay.com

Takozvane “zdravstvene tvrdnje” o pozitivnom uticaju vitamina koje nose pojedini proizvodi ponekad mogu da skrivaju i drugu stranu etikete sa sastojcima koji ne doprinose zdravlju tela.

“Sadrži vitamin D koji pozitivno deluje na zdravlje zubi i kostiju”, ovu i slične tvrdnje možete naći na npr. čokoladnom mleku uprkos tome što sadrži velike količine šećera koji dokazano loše utiče na zdravlje zubi i gojaznost.

[adsenseyu5]

Organizacija Foodwatch je nedavno sprovela istraživanje kojim je utvrđeno da 80 odsto prehrambenih proizvoda u Nemačkoj i Holandiji koji nose tvrdnje da sadrže vitamine prema klasifikaciji Svetske zdravstvene organizacije (WHO) spada u nezdravu hranu.

Prema njihovom istraživanju, proizvodi poput keksa, slatkiša, sladoleda i čokolade se reklamiraju kao puni vitamina i zdravi.

“Isticanje pozitivnog uticaja vitamina koje nose prehrambeni proizvodi je zamišljeno kako bi se kupce podstaklo da kupuju zdravu hranu. Ali, te iste tvrdnje mogu negativno da utiču na zdravlje”.

Takozvane “zdravstvene tvrdnje” o pozitivnom uticaju vitamina i npr. kalcijuma koje nose neki prehrambeni proizvod su zamišljene kako bi kupce potaklo da kupuju zdravu hranu. Ali, te iste tvrdnje mogu negativno uticati na zdravlje građana ako stoje na proizvodima koji sadrže velike količine šećera, soli i drugih potencijalno štetnih stvari.

Kako bi se sprečile takve situacije, Evropski parlament je još 2006. doneo zakon o zdravstvenim tvrdnjama koji sadržava pododredbu o tzv. “nutritivnim profilima”. Njima bi se odredilo koliko maksimalno masti, šećera i soli mogu  da sadrže prehrambeni proizvodi da bi mogli da se reklamiraju kao zdravi.

[adsenseyu1]

Prema podacima SZO-a preko pedeset odsto građana u evropskoj regiji ima prekomernu telesnu težinu, a čak 20 odsto ih je gojazno. Evropa je najgora u svetu po stopi smrtnih ishoda od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i raka.

Glavni razlog za to su prehrambene navike i nezdrav sastav hrane.

(Skandalozno.rs, Izvor: zadovoljna.hr)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "80 odsto prehrambenih proizvoda koji nose tvrdnje da sadrže vitamine spada u nezdravu hranu!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.