9 razloga zašto se u ustima javlja metalni ukus

Vrednost

foto-ilustracija: pixabay.com

Ako ponekad imete osećaj kao da držite metalni novčić u ustima, ništa čudno, mnogi ljudi to osećaju. Metalni ukus u ustima je poremećaj poznat pod nazivom disgeusija. Može nastati naglo ili se stvarati tokom vremena.

9 razloga zašto se metalni ukus u ustima javlja: 

1. Neke vrste lekova 

Antibiotici (uključujući tetraciklin i amoksicilin), određeni lekovi za srce, lekovi za giht i kamen u bubregu, i antihistaminici su obično uzrok metalnog ukusa u ustima.

– Neki lekovi utiču na smanjenu proizvodnju pljuvačke, pa osobe koje ih uzimaju imaju osećaj suvoće u ustima. Druge vrste lekova sadrže metale koji se izlučuju kroz pljuvačku i mogu stvarati metalan ukus u ustima. – rekao je dr Samer Alen, lekar u Mejo klinici.

2. Vitamini i minerali

Osim lekova i dodaci ishrani koji sadrže metale poput bakra, cinka ili hroma mogu stvarati metalan ukus u ustima kao i preparati gvožđa i kalcijuma.

– Multivitamini mogu sadržati visok udeo metala što može izazvati pojavu metalnog ukusa. Vitamini za trudnice koji sadrže visoke doze cinka, kalcijuma i gvožđa izazivaju istu stvar. – kaže dr Donald Ford, lekar iz klinike u Klivlendu.

3. Loša oralna higijena

Preskakanje pranja zuba, osim lošeg zadaha može dovesti do gingivitisa i parodontitisa.

– Uz prisustvo infekcije, protok krvi na jezik može biti smanjen, receptori za ukus mogu postati blokirani, a količina pljuvačke smanjena što rezultira promenom ukusa u ustima. – kaže dr Alen.

4. Problemi s disajni putevima

Začepljen nos, može biti uzrok metalnog ukusa u ustima.

– Čulo ukusa je povezano sa čulom mirisa, i ako dođe do poremećaja čula mirisa, razviće se i poremećaj čula ukusa. Problemi sa sinusima su čest uzrok metalnog ukusa u ustima, a najčešće nastaje usled infekcije gornjih disajnih puteva poput prehlada i alergija. – kaže dr Ford.

5. Trauma glave

– Trauma glave može prouzrokovati povredu nerava koji kontrolišu čulo ukusa i mirisa. Svaka promena na tim nervima može stvoriti stalne promene u percepciji ukusa. Neurološke bolesti kao što je multipla skleroza i Belova paraliza mogu uticati na čulo ukusa, budući da pogađaju centralni nervni sistem. – kaže dr Ford.

6. Hemoterapija

Zračenje i hemoterapija mogu promeniti čulo ukusa. To se događa kada se lek ubrizgava u krvotok i dospeva u pljuvačku.

7. Pušenje

Još jedan u nizu razloga zbog kog bi bilo vredno da prestanete da pušite je i povećanje čula ukusa. Brojne štetni sastojci koje sadrži cigareta menjaju čulo ukusa što može izazvati metalni ili bljutav ukus. Studija iz 2014. godine objavljena u “Chemosensory Perception” je otkrila da pušačima treba više vremena kako bi prepoznali određene ukuse, posebno gorke.

8. Refluks želudačne kiseline

– Kada želudačna kiselina dospe u usta može da ošteti kvržice za ukus i da izazove metalan ukus u ustima. – kaže dr Alen.

9. Trudnoća

Jedan od najčešćih ranih znakova trudnoće je iznenadna averzija prema određenoj hrani. Uz tu i mnoge druge promene, menja se i hormonski status, što može izazvati promenu ukusa pa neke trudnice imaju osećaj kao da jedu kovanice.

(Skandalozno.rs, Izvor: zdravakrava.24sata.hr)

Budite prvi sa komentarom na članku "9 razloga zašto se u ustima javlja metalni ukus"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.