BEZ LEKOVA: Poznati nemački doktor otvorio bolnicu u kojoj leči PRIRODOM

devojka

foto-ilustracija: pixabay.com

Knjiga “Lečenje snagom prirode” autora Andreasa Mihalsena (56) već je 13 nedelja u vrhu liste najprodavanijih knjiga u Nemačkoj.

Profesor kliničke prirodne medicine u bolnici “Šarite” u Berlinu i glavni lekar bolnice “Imanuel krankenhaus am Klajnen Vanze” opisuje kako u svojoj klinici u Berlinu primenjuje “savremenu prirodnu medicinu”, koja se ne usredsređuje samo na pojedine organe, već posmatra čoveka kao celinu.

[adsenseyu5]

U njegovoj bolnici “Imanuel”, koja miriše na čajeve, pored lekara i sestara, rade i učitelji Ćigonga i stručnjaci za terapiju umetnošću, a na vratima stoje natpisi kao što je “Ajurvedska terapija ishranom” i “Psihosomatski terapeut”.

Ovde pacijenti ne treba da leže u krevetu, već da se kreću što više. Zbog toga dan počinje jutarnjim vežbama s psihoterapeutom, na terasi u parku, uz pesmu ptica.

Svaki pacijent ima tačno utvrđen raspored, prilagođen njegovim zdravstvenim problemima. To mogu biti manuelna terapija, parafinske kupke, psihosomatski razgovori u grupi, terapija disanjem i sl.

Vizita je u deset sati, ali lekari ne stoje pored bolničkog kreveta. Mihalsen razgovara sa svakim pacijentom ponaosob, u kancelariji. Tada obično sluša priče o složenim zdravstvenim problemima i višegodišnjim lutanjima od jednog do drugog lekara.

Reuma, migrena, visok krvni pritisak, gojaznost, dijabetes, fibromijalgija… Pacijente uglavnom snađe više bolesti istovremeno. Bolovi su često hronični, a neželjena i uzajamna dejstva lekova dodatno pogoršavaju situaciju.

[adsenseyu1]

Zajedno s kolegama, Mihalsen za svakog pacijenta bira odgovarajuću terapiju iz bogatog arsenala prirodne medicine, uključujući i pijavice, puštanje krvi i terapiju ventuzama.

Bolnica "Imanuel" u Berlinu

foto: Immanuel Krankenhaus Berlin / Promo – Bolnica “Imanuel” u Berlinu

Naizmenično izlaganje visokim i niskim temperaturama doprinosi buđenju obolelog tela (kreveti koje zagrevaju infracrveni zraci i hladne komore u kojima temperatura iznosi minus 110 stepeni). Koriste se i biljna sredstva, na primer, kurkuma, koja ublažava upale zglobova.

– Dve kašičice dnevno, ali s biberom, da je ne biste odmah izbacili iz organizma – upozorava Mihalsen.

Važnu ulogu igra i tzv. “Mind-Body” medicina, koja podstiče samolečenje. Zbog toga su joga i Tai-či deo redovnog rasporeda.

[adsenseyu5]

– I opuštanje može da doprinese jačanju imunološkog sistema. Idite u šetnju po prirodi, šuma je lekovita – kaže Mihalsen.

Možda najjače i najsvestranije Mihalsenovo oružje je post. Kod mnogih pacijenata obolelih od dijabetesa, artroze i visokog krvnog pritiska, samo nedelju dana gotovo potpunog odricanja hrane izaziva pravu revoluciju kada je u pitanju zdravlje i daje zamah novom, lakšem životu.

Mihalsen svoju medicinu ne naziva “alternativnom”, već “komplementarnom”. Ne želi da zameni školsku medicinu, već samo da je upotpuni. Ona je korisna jer spasava živote u akutnim situacijama, ali može da se modifikuje i obogati, naročito kada su u pitanju hronično bolesnici.

(Skandalozno.rs, Izvor: blic.rs/focus.de)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "BEZ LEKOVA: Poznati nemački doktor otvorio bolnicu u kojoj leči PRIRODOM"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.