BOL U KOLENIMA ODLAZI U PROŠLOST: Pronađen LEK PROTIV ARTRITISA, podjednako štiti hrskavicu zglobova

snimak

Foto: Pixabay

Naučnici su veoma blizu pronalasku leka za artritis čime bi jednom zauvek, poslali u istoriju bolne operacije kolena i mukotrpne oporavke.

U tome će, kako kažu, pomoći molekuli adenozina, supstance koja štiti hrskavicu i suzbija bolest u začetku. Terapija bi vrlo brzo i efektno zamenila rizične operativne zahvate, od kojih se pacijenti dugo oporavljaju.

[adsenseyu5]

– Hrskavica u zglobovima se troši neravnomerno, pa su pacijenti prinuđeni da zbog artritisa operišu zglobove naizmenično. Terapijom bi se hrskavica obnavljala odjednom i postepeno, a učinak bi se osetio u svakom delu tela gde bolest postoji – izjavio je autor studije, doktor Brus Kronstajn.

Istraživači sa Univerziteta u Njujorku su ustanovili da ubrizgavanje molekula poznatog kao adenozin, sprečava razvoj osteroartitisa kod povređenih ligamenata pacova.

Povrede ligamenata su jedan od najčešćih uzročnika artritisa kod ljudi.

– Došli smo do zaključka da smanjen nivo adenozina, utiče na rapidno trošenje hrskavice – kaže doktor Kronstajn a prenosi Dejli Mejl.

Jedan od najčešćih uzročnika artritisa je nezdrava i brza hrana. Kada je reč o namirnici koja može delovati blagotvorno i preventvno, stručnjaci izdvajaju kokosovo ulje.

(Skandalozno.rs/izvor:D.K.,Dnevno.rs)

[adsenseyu1]

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "BOL U KOLENIMA ODLAZI U PROŠLOST: Pronađen LEK PROTIV ARTRITISA, podjednako štiti hrskavicu zglobova"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.