BOLEST KOJA JE UČESTALA U SRBIJI: RAK TESTISA se uspešno leči, a ovo su najčešći SIMPTOMI bolesti!

tuširanje

Foto: Pixabay

Kancer testisa uglavnom napada mlađe muškarce, a najčešće se javlja u starosnom uzrastu od 15 do 49 godina. Ukoliko se otkrije na vreme, uspešnost lečenja procentualno dostiže i 99 odsto, zbog čega je samopregled najbolji vid preventive.

Postoji nekoliko oblika raka testisa, ali se tumor najčešće javlja u veličini gromuljice koja se može lako opipati. Ovo je relativno lakši oblik kancera, a uspešnost hemoterapije je 99 odsto.

Nova pravila: Video-nadzor NEĆE MOĆI da postavlja kako ko hoće i gde hoće!

Naravno, veće su šanse izlečenja ukoliko nema metastaza, a ako su se proširile na limfna čvorišta trbuha, procenat izlečenja je 96 odsto.

Uzročnik ove bolesti se još uvek ne može sa lakoćom utvrditi, ali prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, od 70-ih godina 20. veka broj pacijenata se udvostručio. Ipak, Sandej Ekspres piše da je rizik od bolesti veći kod osoba koje su rođene sa nedovoljno spuštenim testisima ali i kod muškaraca čiji su preci bolovali od ove bolesti.

[adsenseyu5]

Ovo su neki od simptoma

– Oteklina veličine graška koja ne prolazi sama od sebe. Većina čvorića koji se mogu javiti nisu kancerogene prirode, ali se ipak treba javiti lekaru koji će dati konačnu dijagnostiku.

– Čudan osećaj ili bol u testisima koji je najčešće tup i mučan.

– Promene u izgledu testisa, a odnose se na teksturu kože ali i boju. Najčešće se oboleli testis razlikuje od ostalih.

Ko u Evropi jede NAJJEFTINIJU hranu?

– Ukoliko se rak proširio na ostale organe, mogući simptomi su učestali kašalj, iskašljavanje krvi, otovci una vratu, bol u kičmi i otoci u grudima.

(Skandalozno.rs/Izvor:D.K.,Dnevno.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "BOLEST KOJA JE UČESTALA U SRBIJI: RAK TESTISA se uspešno leči, a ovo su najčešći SIMPTOMI bolesti!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.