Često spremate mleveno meso? IZBEGNITE 5 najčešćih grešaka!

Ilustracija

Mleveno meso je nezaobilazan dodatak svakodnevnih jela koje pripremamo u svom domu. Iskoristite njegov maksimum, i ne činite sledeće greške.

1. Ne zamrzavajte mleveno meso u originalnom pakovanju

Pakovanje iz prodavnice je pretanko da bi meso zaštitilo od ekstremno niskih temperatura. Umesto toga, meso odložite u voštani papir ili aluminijsku foliju, pa ga tek onda stavite u deblju plastičnu kesu i ostavite u zamrzivaču za kasniju upotrebu.

2. Ne odmrzavajte mleveno meso u mikrotalasnoj

Mikrotalasna će početi da kuva površinski sloj mlevenog mesa i očvrsnuti ga, pre nego što se masa do kraja odmrzne. Najbolje je da meso odledite na prirodan način.

3. Ne stavljajte mleveno meso u hladan tiganj

Maksimalan ukus i karamelizaciju mesa postićićete ako odmrznuto meso stavite u vruć tiganj u koji ste dodali kašičicu ulja ili maslaca. Ne stavljajte ga u hladan tiganj jer će se zalepiti za dno i dobiti neuglednu sivu boju koja nikome nije privlačna.

4. Ocedite višak vode

Mleveno meso tokom dinstanja ispušta višak vode, koje ispari usled dugotrajne termičke obrade. Nemojte se plašiti da ocedite ovu vodu tokom kuvanja, pogotovo ako pratite recept i brinete se koliko tečnosti morate dodati za pripremu određenog sosa ili jela.

5. Nemojte ispirati mleveno meso pre ili nakon kuvanja 

Ispiranje mesa pre kuvanja ne uklanja bakterije s njegove površine, dok ispiranje nakon termičke obrade uklanja sav ukus.

(punkufer.dnevnik.hr, foto: pixabay)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

1 komentar na "Često spremate mleveno meso? IZBEGNITE 5 najčešćih grešaka!"

  1. WTF. Prvo stručne tekstove dajte nekom na recenziju, pa ih onda objavite. Što se brukate. Smrzavanje mesa spada u tehnološke operacije obrade. Na koji način ćemo ga izlagati niskim temperaturama zaviso od toga šta želimo da pripremimo i koliko dugo treba da se čuva u zamrzivaču. JEDINO ŠTO LJUDSKI ORGANIZAM U NORMALNOM REŽIMU ISHRANE MOŽE DA SVARI IZ MESA JE INTRACELULARNA TEČNOST ( to je ono što kažete da treba da se baci ) ? Miofilamente ( ćelije mesa ) se vare samo kod specifičnih vidova dijeta kada se belančevine koriste da bi se iz njih dobila energija za funkcionisanje organizma ( poznate piliotske dijete ) Karamelizacija mesa je tek poseban deo priče – najčešći uzročnik raka debelog creva ( to vam je gospodo roštilj )… Predlažem Vam da tekst povučete,

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.