ČUDO: Ova žena je preživela šest dana bez oba plućna krila!

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay

Melisa Beno, koja je rođena sa cističnom fibrozom, stigla je u bolnicu u Torontu sa jakom infekcijom pluća. Lekari su shvatili da joj je ostalo samo nekoliko sati života i odlučili su se na potez bez presedana.

“Bila je to teška odluka, jer smo zakoračili na nepoznat teren”, rekao je dr Nijal Ferguson sa Univerzitetske zdravstvene mreže, zdravstvene organizacije odgovorne za Opštu bolnicu u Torontu.

[adsenseyu5]

Njena pluća više nisu mogla da se oporave i jedino rešenje bila je transplantacija, ali se njeno stanje tako ubrzano pogoršavalo da su organi redom počeli da otkazuju.

Lekari su zbog toga odlučili da uklone oba plućna krila, u nadi da će tako ukloniti izvor bakterijske infekcije, koja je počela da se širi njenim telom.

Operacija uklanjanja pluća trajala je devet sati, a lekari kažu da su bila tako upaljena i prepuna šlajma da je vađenje zahtevalo priličnu snagu.

Njeno stanje se poboljšalo samo nekoliko sati posle operacije, krvni pritisak se normalizovao i mala veštačka pluća povezana su sa Melisinim srcem.

Lekari nisu znali da li će i koliko dugo ona preživeti u takvom stanju, ali je posle šest dana pronađen donor i Melisa Beno je uspešno podvrgnuta transplantaciji.

[adsenseyu1]

Od tada se njeno stanje znatno poboljšalo i sada se čak i kreće uz pomoć hodalice ili štapa.

Zbog infekcije sada ima oštećene bubrege, ali se nada da će se uskoro dovoljno oporaviti kako bi mogla da dobije novi bubreg od majke.

(Skandalozno.rs, Izvor: b92.net / Guardian)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "ČUDO: Ova žena je preživela šest dana bez oba plućna krila!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.