Da li postoje IZVORI vode koji imaju MOĆ da LEČE ljude?

Voda

foto-ilustracija: pixabay

Lečenje lekovitim vodama je i danas vrlo zastupljen kod našeg naroda. Kada klasična medicina ne pomaže pribegava se načinima lečenja za koje se veruje da su dar prirode.

Dok etnolozi objašnjavaju poreklo verovanja u lekovite vode doktori upozoravaju da bi uzorke iste trebalo češće donositi na analizu.

Iako su analize pokazivale prisustvo određenih bakterija meštani sela Troponje su pili vodu s lekovitog izvora jer, kako kažu, one nisu bile opasne. Troponjci iz svog iskustva govore da je njihov izvor itekako lekovit.

[adsenseyu5]

Ratko Milošević je kaže uspešno izlečio gastritis.

“I dan danas kada mi se pojavi isto popijem tri, četiri pregršti vode i meni to vrlo prija i nema tablete, nema ničega. Tu ima starih ljudi koji su živeli po devedeset i kusur godina. Svaki dan su pili i oni se nisu zarazili pa ni mi”, izjavio je Ratko iz sela Troponje.

“Izvadio sam kamen iz bubrega za nedelju dana. Za pet dana sa dva litra vode. Imao sam kamen u bubregu petnaest godina, rekao je Dragiša Vojinović.

Priče starijih Troponjaca kažu da je voda s izvora povezana s oltarom zakopane turske crkve, pa otuda njena lekovitost.

[adsenseyu1]

“Šta je prava istina ne znam ali stvarno nešto postoji ovde. Za želudac je dobra, za varenje, za mleko za stoku, sad za žene ne znam to da li koriste za mleko ali za stoku to znam da donose, pogotovu u mladu nedelju kada se nekom otelila krava ili svinja to obavezno dolaze sa sudovima I uzimaju vodu. Onda za infekciju vode za zarastanje rana”, rekla je Dafina Radisavljević.

Većina izvorišta u Srbiji, za koja se smatra da su lekovita, su nesređena i nezaštićena. Ljudima je dovoljna činenica da je voda pitka i prijatna, kažu doktori.

“Neke veće količine vode mogu da prodru sa površine do onih nosećih slojeva do kojih ide ta, kako naš narod zove žica, koja snadbeva ta izvorišta. To isto važi za bunare i može da unese u ta izvorišta različite vrste zagađenja i različite hemijske materije a pre svega mirkobiološke tj. bakteriološke da dovede do bakteriološkog zagađenja, rekla je Mirjana Milosavljević, načelnik centra za higijenu i humanu ekologiju, Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu.

[adsenseyu1]

Verovanje u moć pojedinih izvora deo je staroslovenske mitologije. Naši preci su svoje molitve obavljali pored kladenaca i izvora, gde je voda tekla, pridavajući joj razna magijska svojstva.

Verovanju u isceliteljsku moć vode doprinosi i učenje crkve, koje se navodi delima Sv. Jovana,” kaže etnološkinja Živka Romelić.

Na neki način, verovanje u lekovite vode je nastavak pravoslavlja.

(Skandalozno.rs, Izvor: b92.net)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Da li postoje IZVORI vode koji imaju MOĆ da LEČE ljude?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.