Da li se treba izuvati pred vratima kada negde idete u goste?

Ilustracija

foto: pixabay.com

Neretko se dešava da se naši gosti izuvaju u hodniku ili pred vratima, ali ima i onih gostiju koji misle da je to nekulturno. Bilo kako bilo, ta situacija može biti jako neprijatna i za gosta i za domaćina, pa ćemo zbog toga pokušati da razrešimo večnu dilemu – izuvanje obuće kada negde odlazite u goste ili ne?

Tradicija izuvanja pred vratima vuče poreklo iz istočnjačkih zemalja, gde je apsolutno nezamislivo ući u kuću sa cipelama na nogama. To se odnosi i na sopstvenu, ali i na tuđu kuću. Istočnjački narodi veruju da ako se gosti ne izuvaju pred vratima, za sobom ostavljaju negativnu energiju. Biti obuven u kući, u Japanu, znači nepoštovanje domaćina, a ovaj običaj se poštuje i u nekim skandinavskim zemljama, u Turskoj, u Londonu, Berlinu, Rimu i mnogim drugim krajevima sveta. U Srbiju je ovaj običaj došao iz Turske, gde je potpuno uobičajeno da u kući hodate bosi, jer se na podovima sedi, jede i pije.

Ipak, ako ste u Parizu, Londonu ili Rimu, bolje je da se ne izuvate pred vratima domaćina. Izuvanje obuće se smatra nedoličnim i uvek imajte na umu da je tamo jako važno i kakvu obuću nosite, jer će je domaćini uvek dobro odmeriti. Zato ako nameravate da nekoga posetite u ovim gradovima, obujte svoje najbolje cipele i zaboravite na izuvanje.

Mišljenje da se ne treba izuvati pred vratima domaćina potiče od vremena kada su se gosti primali u salonima i prostorijama koje su bile namenjene isključivo za to. Takve prostorije obično nisu bile opremljene tepisima i bile su namenjene okupljanju velikog broja gostiju, ali bliske osobe koje su primane u “intimne” delove kuće su ipak morale da se izuvaju.

Ako se posmatra sa strane higijene, izuvanje je neophodno, bez obzira o čijoj se kući radi – tuđoj ili svojoj. Domaćini najčešće imaju namenske papuče za goste pa ih obujte ako vam je potrebno nešto na nogama, ali kao što ne prljate svoju kuću, ne bi trebalo da prljate ni tuđu.

Jedno američko istraživanje je pokazalo da nošenjem cipela u svoj dom unosite mnogo više prljavštine i bakterija opasnih za zdravlje nego što to mislite. Studija Univerziteta u Arizoni je pronašla čak 421.000 raznih bakterija na cipelama. Koliformna bakterija koja služi kao indikator nivoa čistoće hrane i vode (prisutna je u izmetu) pronađena je na đonu 96 procenata cipela.

Bakterija “Escherichia coli” je pronađena na 27 odsto cipela zajedno sa još sedam vrsta bakterija, uključujući “Klebsiellu pneumoniaeu” koja može izazvati infekciju mokraćovoda i “Serratiu ficariu” koja može izazvati infekcije disajnih puteva.

Kada je reč o prenošenju bakterija sa cipela na podove u toplom domu, istraživanje je pokazalo da hodanjem u cipelama možete da prenesete od 90 do 99 procenata bakterija. Studija Univerziteta u Hjustonu je došla do zaključka da se na 39 odsto cipela nalazi bakterija “Clostridium difficile“, otporna na brojne antibiotike, a može izazvati razne probleme sa zdravljem uključujući dijareju.

Svi ti podaci govore u prilog zaključku da biste, čim kročite u svoj dom, trebali da izujete cipele. A kao što pazite na svoj dom, trebalo bi da pazite i na dom onoga ko vas prima u goste.

Kada se postavi pitanje bontona, bez sumnje, izuvanje nije po pravilima kulture, ali možda je ipak bolje zaobići jedno pravilo lepog ponašanja i misliti na zdravlje domaćina koji vas prima u goste – u prevodu, u čiju god kuću da idete, obavezno se izujte.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Da li se treba izuvati pred vratima kada negde idete u goste?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.