Uradite ovaj test sa kašikom i saznajte kakvo vam je zdravlje

zdravlje

foto-ilustracija: pixabay.com

Ukoliko se često osećate pospano i malaksalo, možda imate problem sa nesanicom ili nekvalitetnim snom. Mnogi ljudi ne primete prve znake ovog problema, pa bi bilo pametno da izvršite jedan test i odredite kvalitet svog sna.

Svaki treći čovek misli da su anksioznost, uticaj tehnologije ili poslovni problemi najveći uzrok nekvalitetnog sna. To nije sasvim netačno, ali veću pažnju bi trebalo pridati bolestima koje izazivaju nesanicu, kao što su gojaznost, dijabetes i bolesti srca.

Da biste proverili koliko ste zaista umorni potrebne su vam samo dve stvari: kašika i metalni poslužavnik, odnosno tacna, piše Independent.

Profesor Natanijel Klejtman sa Čikaškog univerziteta je razvio ovaj test i nazvao ga proračun odlaganja sna.

Ono što bi trebalo da uradite je sledeće:

– Lezite u zamračenu, tihu prostoriju u prepodnevnim časovima, ali ne zaboravite da držite kašiku u ruci. Uključite štopericu. Bitno je i da vam ta ruka bude na ivici kreveta da kašika praktično visi. Pored kreveta stavite metalni tanjir, oval ili poslužavnik, koji će odzvoniti onog trenutka kada vam kašika ispadne iz ruke.

Ovaj test služi da vas naglo probudi i da odredi koliko vam je vremena trebalo da zaspite. To, takođe, određuje vaš umor i trenutno stanje organizma.

Ukoliko uspete da zaspite u roku od pet minuta znači da ste preumorni i da hitno nešto treba da preuzmete. Ako zaspite u roku od deset minuta, onda se vaš organizam bori protiv umora.

Najbolje je kada štoperica pokaže da je optimalno vreme ulaska u san preko 15 minuta, jer to znači da vam je telo odmorno.

Ovaj eksperiment možete da izvedete i pomoću najobičnijeg navijanja alarma, koji ćete podesiti na 15 minuta.

Ukoliko ste još budni kada on zazvoni, sa vašim zdravljem je sve u redu.

(Skandalozno.rs, Izvor: intermagazin.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Uradite ovaj test sa kašikom i saznajte kakvo vam je zdravlje"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.