Da li znate zašto naš narod kaže da je neko “zdrav k’o dren”?

Drenjina

U narodu poznata fraza “biti zdrav k’o dren” sasvim je razumljiva još od davnina ako imamo na umu veliki značaj za zdravlje ove biljke.

Naime, dren sadrži veliku količinu prirodnog šećera, organske kiseline, pektina, tanina i vrlo mnogo vitamina C. U njemu se nalazi i dvostruko više askorbinske kiseline nego u pomorandži. Plodovi se jedu sveži, a mogu se i zamrzavati, sušiti, od njih se može praviti marmelada, čaj, sok ili kompot, a dobar je sastojak i kolača.

Posebno valja istaći da je svaki deo ove biljke lekovit – plod, list, kora, cvet, sveže i osušene koštice.

Njegova lekovita svojstva se ogledaju u lečenju upale grla, slabokrvnosti, bolesti bubrega, dijareje, hemeroida, dijabetesa, te za brže zaceljivanje rana. Ruski naučnici su ustanovili da dren, njegova kora i listovi poseduju antimikrobiološko svojstvo. Mesnati deo ploda i ulje iz semenki može da se koristi za regeneraciju kože.

[adsenseyu1]

Ako se uz poremećaj rada creva i dijareje javi i groznica, preporučuje se čaj od kore ove biljke. U Francuskoj i Italiji od drena se masovno proizvodi vino i žele, a nedozreli plodovi konzerviraju se u slanoj vodi poput maslina. U Nemačkoj se kuvaju sa šećerom i sirćetom, dodaju jelima od testa i krompira. U Rusiji se od njega kuvaju ukusne supe i koristi se kao začin za specijalitete od mesa i ribe.

Ukusan i lekovit sok od drena

Sastojci:

– 1,300 kg zrelog crvenog drena
– 3 kg šećera
– 50 g limunske kiseline
– voda, staklene boce, gaza

Priprema:
Dren operite i stavite da se kuva u pet litara vode. Kada se raspukne, dovoljno je kuvan, pa ga tada zgnječite kako biste dobili masu poput pirea. Takav dren nastavite da kuvate još 15 minuta, nakon čega ga cedaljkom izvadite iz lonca. U lonac dodaje još 1 l vode, 3 kg šećera, 50 g limunske kiseline, pa sve to mešajte i kuvajte još pola sata dok se šećer ne rastopi.

Penu koja će se nakupljati pri vrhu s vremena na vreme maknite, a kada ona potpuno nestane, sok je gotov. Nakon toga, zagrejte staklene boce, pa u njih preko gaze sipajte sok kako se mrvice ne bi našle u boci.

Sok koji dobijete razredite vodom i uživajte.

(skandalozno.rs, dnevno.hr)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Da li znate zašto naš narod kaže da je neko “zdrav k’o dren”?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.