Dlake u ušima mogu biti znak upozorenja na opasnu bolest?

Simptom

foto-ilustracija: pixabay.com

Verovatno niste imali pojma da su dlake u ušima povezane sa srčanim bolestima!

Prema nedavnim istraživanjima postoji veza između dlaka u vašim ušima i srčanog udara. Koreni ove studije datiraju još od 1973. godine kada su doktor Frenk Sanders i njegov tim objavili ovu studiju.

Doktor Frenk je otkrio ušne nabore, koji se sada nazivaju “Frenkov znak” u njegovu čast, i koji ukazuju na oboljenje koronarnih arterija.

Ovakva vrsta oboljenja javlja se kada dolazi do zakrčenja arterija. Ova studija je bila polazna tačka za kasnija istraživanja. Još jedan tim se 1984. godine vodio istom teorijom.

Njihova studija obuhvatala je 43 muškarca i 20 žena koji su imali nabore na ušima i dlake u njima, a i srčani udar. Dugoročno izlaganje androgenu kasnije je izazvalo ugruške u arterijama.

5 godina kasnije, iliti, 1989. godine izvršeno je još jedno ispitivanje koje je istraživalo odnos između brazda na ušnim školjkama i koronarnih bolesti. Studija je obuhvatila 215 pacijenata i zaključili su da bolest napreduje s godinama.

Primećena je značajna razlika između muškaraca kojima imaju dlake u ušima i između onih koji nemaju.

On je proučavao oko 500 obdukcija i ustanovio da je većina pacijenata imala problema sa slezinom, gojzanošću, ćelavošću, dlakama u ušima, naborima na ušima itd…

Utvrđeno je da su naborina na ušima povezani sa srčanim bolestima i kod muškaraca i kod žena, mada je više slučajeva iznenadne smrti vezano za muškarce

Neki stručnjaci krive i suplemente testosterona koje uglavnom muškarci koriste kao jedne od glavnih krivaca za probleme sa koronarnim bolestima.

(Skandalozno.rs, Izvor: uspjesnazena.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "Dlake u ušima mogu biti znak upozorenja na opasnu bolest?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.