DNK ovog velikog predatora mogao bi da spasi čovečanstvo?

Predator

Velika bela ajkula – foto: Facebook/Alnitak

Velike bele ajkule mogle bi spasiti ljudske živote zahvaljujući ogromnom i neverovatnom genomu, otkrili su naučnici sa Univerziteta na Floridi. To otkriće moglo bi biti presudno u pronalaženju leka za rak, prenosi Independent.

Međunarodni tim stručnjaka objavio je studiju o prvom potpunom genomu velike bele ajkule. Priručnik o načinu na koji je formiran ovaj predator, koji postoji najmanje 16 miliona godina, pokazuje kako je evolucija kod njih “fino podesilagene koji mogu ispraviti štetne mutacije.

Do štetnih mutacija dolazi sa godinama, kada se ćelije dele, izložene su karcinogenima iz okoline i dovode do raka i drugih bolesti kod ljudi.

“Nestabilnost genoma je veoma važno pitanje za mnoge ozbiljne ljudske bolesti”, kaže Mahmud Shivj, jedan od autora studije i direktor Centra za istraživanje ajkula i spasavanje mora na tom američkom univerzitetu.

Genom velike bele ajkule ima svojstva koja podstiču zgrušavanje krvi, a osnovni deo zarastanja rana može pomoći u objašnjavanju njegove superiorne sposobnosti da se oporavi od napada.

“Još uvek postoje stvari koje treba naučiti iz ovih čuda evolucije. Uključujući informacije koje će potencijalno biti korisne za borbu protiv bolesti raka i i onih koji su u vezi sa godinama, i poboljšati tretmane zarastanja rana kod ljudi, dok otkrivamo kako to rade životinje”, objašnjava on.

Mnogobrojne studije pokazale su da ljudi imaju više ćelija u kojima može doći do potencijalne mutacije, a koja može izazvati rak.

Za razliku od ljudi, velike bele ajkule imaju gene koji pomažu da se ublaži njihov rizik od raka.

Početni nalazi iz genoma velike bele ajkule, koji je 50 odsto veći od ljudskog genetskog koda, objavljeni su u časopisu “Proceedings of the National Academy of Science” (PNAS). Slično je i kod najveće ribe na svetu – kit ajkule.

(Skandalozno.rs, Izvor: b92.net)

Budite prvi sa komentarom na članku "DNK ovog velikog predatora mogao bi da spasi čovečanstvo?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.