Dobro je znati: VINOVA LOZA je biljka čije je delovanje višestruko

Vinova loza

Vinova loza je biljka čije je delovanje višestruko, koristi se pre svega kao protivupalno sredstvo i sredstvo za bolju cirkulaciju.

Bogato je vitaminom C, E, A, K, zatim bakrom, manganom…

[adsenseyu6]

Protivupalno delovanje

Listovi vinove loze imaju blago protivupalno delovanje. Hronična upala je uzročnik mnogih ozbiljnih bolesti, kao što su bolesti srca, mnoge vrste raka i Alchajmerova bolest, ali i artritisa, i bolesti probavnog sistema, poput Hronove bolesti.

Dok životni stil i genetika pridonose razvoju hroničnih upala, ishrana koja je bogata protivupalnim namirnicama najbolja je strategija za smanjenje dugoročnih rizika od bolesti.

Hronična venska insuficijencija

Prema istraživanju sprovedenom 2010. na Odeljenju za dermatologiju Univerziteta u Freiburgu, biljni ekstrakti iz vinove loze smanjuju edem u bolesnika s hroničnom venskom insuficijencijom. To je stanje koje karakteristiše problem povratka krvi iz nogu nazad u srce. Kad se krv teško vraća u srce, noge mogu da oteknu, što uzrokuje edem.

[adsenseyu1]

Ostale koristi

Lišće vinove loze koristi se i za lečenje dijareje, teškog menstrualnog krvarenja, krvarenja materice, čireva i vaginalnog iscetka. Amerikanci koriste čaj od ovog lišća za dijareju, hepatitis i želudačne bolove.

(Skandalozno.rs, Izvor: sjajnisavjeti.info, foto: pixabay)

Budite prvi sa komentarom na članku "Dobro je znati: VINOVA LOZA je biljka čije je delovanje višestruko"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.