Dugačka svemirska putovanja bi mogla da unište stomak kosmonauta?!

Ilustracija

foto: pixabay.com

Dugačka svemirska putovanja bi mogla da unište tkivo stomaka eventualnih kosmonauta, navodi se u novom istraživanju koje je finansirala NASA.

To istraživanje dovodi u ozbiljnu sumnju mogućnost ljudskog odlaska na Mars ili dalje, piše britanski Independent.

Prema tvrdnjama iz ranijih studija, takva putovanja bi mogla prilično da oštetite ljudski mozak i dovedu do ubrzanog starenja.

U okviru istraživanja, miševi su bili izloženi istoj vrsti svemirske radijacije koja bi očekivala ljude na dugim svemirskim putovanjima.

Takva radijacija bi na tkivu u stomaku načinila štetu koja bi dovela do dugoročnih funkcionalnih promena. Navedena je i zabrinutost da bi kosmonauti imali veliki rizik od dobijanja raka stomaka i debelog creva.

“Teški joni, poput jona gvožđa ili silicijuma, štetni su zbog svoje veće mase u odnosu na fotone bez mase koji su najčešći na Zemlji, kao i protone male mase u svemiru. S trenutnom zaštitnom tehnologijom teško je zaštititi kosmonaute od štetnih efekata radijacije teških jona. Iako se lekovima možda može delovati protiv takvih efekata, takav lek još nije pronađen”, rekao je jedan od naučnika koji su radili na istraživanju Kamal Data.

On je rekao da kratka svemirska putovanja, poput odlaska na Mesec, ne izlažu ljude prevelikim oštećenjima, ali i da je prava briga “trajna povreda sa dugačkog puta na Mars ili drugih misija u svemiru koje bi trajale još duže“.

Naveo je da je potrebno u potpunosti razumeti sve eventualne efekte svemirskih putovanja da bi se budući putnici mogli adekvatno zaštititi.

(Skandalozno.rs, Izvor: Beta)

1 komentar na "Dugačka svemirska putovanja bi mogla da unište stomak kosmonauta?!"

  1. Mnogi su obecavali i lagali ali eto postoji i uverila se u pravu istinu!….ovim putem bih zahvalili Zeni koja mi zivot produzila…spojila me sa voljenom osobom..
    Spasila vezu,posao i ljubav vecno sam joj hvala ali malo je reci hvala Pozovite je i vi ako imate bilo kakav problem nemate izlaza tu je ona…+4915211239855 viber waca

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.