DVADESET MINUTA DO ŽIVOTA BEZ STRESA: Naučite kako da meditirate!

telo

Foto: Pixabay

Mnoga istraživanja su pokazala da 20 minuta svakodnevne meditacije poboljšava rad orzanizma, smanjuje stres i izoštrava fokus. Ljudi u Srbiji često se zgražavaju na pojam meditacije i pridaju joj epitete sekte ili crne magije, ne znajući da se praktikuje hiljadama godina i da se za njenog začetnika smatra Buda.

Izdvojite 20 minuta dnevno i ne radite ništa. To je meditacija!

Postoji mnogo pravila i tehnika meditacije ali sve se svodi na to šta vama odgovara.

Poželjno je da ne meditirate odmah po ustajanju i kasno u noć.

Mit je da morate da budete u joga stavu sa prekrštenim nogama i rukama na kolenima kao i to da oči moraju da budu zatvorene. Postavite se u položaj koji vama odgovara tako da ne zaspite, ali ni da budete previše napeti

[adsenseyu5]

Vaš fokus treba da bude na samo jednoj stvari. To može biti disanje, telesni kontakt ili trenutno emocionalno stanje.

Ovo su neke tehnike meditacije:

  • Tehnika disanja – prebacite sav fokus na disanje. Budite svesni svog disanja. Produbite ga. Osetite kako vazduh ulazi kroz nozdrve i puni vaša pluća.
  • Telesni kontakt – osetite sve tačke kontakta sa stvarima oko vas. Ako sedite na stolici stavite fokus na leđa i zadnjicu. Ako držite ruke na kolenima, stavite fokus na taj fizički kontakt.
  • Skeniranje – ova tehnika zahteva da postanete svesni osećaja u vašem telu. Ako osećate neku nelagodu u bilo kom predelu tela, stavite sav mentalni fokus na taj deo i prihvatite ga maksimalno. Šta god da osećate – ne osuđujte.
  • Svesnost sopstvenog uma ova tehnika predstavlja dodavanje još jednog sloja svesti na već postojeći. To znači da možete da budete svesni samih sebe iz ugla trećeg lica. Pokušajte da zamislite sebe pored sebe samih. Iz te pozicije vi ste “posmatrač” sebe, svojih osećanja i misli.

Drugi mit je da treba da pokušate da ne razmišljate tokom meditacije. Poenta meditacije jeste da se ne zadržavate ni na jednoj misli koja se pojavi i da tu misao ne “zabavljate”. Ne osuđujte ništa što se desi tokom meditativnog stanja.

Bogoljub KARIĆ: U filmu o našoj porodici igraće mnoge zvezde HOLIVUDA

Kada meditirate vi ste u sadašnjem trenutku. Ne mislite o prošlosti ni o budućnosti. Sve što postoji je sada i ovde.

Kao eksperiment uzmite olovku. Gledajte je bez da je osuđujete. Ne osuđujte njenu veličinu, boju ili svrhu. Prosto je gledajte kao stvar u vremenu i prostoru.

Dobrodošli u stanje meditacije.

Meditacija je vežba. Što je više praktikujete biće vam lakše, a vaš duh biće zahvalan!

(Skandalozno.rs/Izvor:Aleksa Tešić,Dnevno.rs)

[adsenseyu1]

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "DVADESET MINUTA DO ŽIVOTA BEZ STRESA: Naučite kako da meditirate!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.