Evo šta treba da jedete i pijete ako želite da imate zdrave nokte i lepu kosu!

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

I kosa i nokti sastoje se od proteina keratina. Ako unosite određene namirnice, možete ojačati i nokte i kosu tako što ćete podstaći proizvodnju keratina. Evo šta treba da jedete (i pijete) skoro svakodnevno ako želite da imate zdrave nokte i lepu kosu.

1) MLEKO
Studije su pokazale da nedostatak gvožđa, cinka, biotina i proteina može da podstakne opadanje kose. Nedostatak gvožđa može da dovede i do lomljenja noktiju. Mleko je u ovom slučaju superhrana – ono je bogato proteinom, kalcijumom, vitaminom D i biotinom.

2) JAJA
Proteni čine 97 odsto kose (koja raste 2-3 centimetra mesečno). Ako želite da opskribite svoju kosu keratinom, jaja su dobar izbor. Ona sadrže i biotin i gvožđe.

3) LOSOS
Omega-3 masne kiseline mogu vam ojačati kosu i smanjiti količinu peruti. Osim toga, mogu da ojačaju nokte i smanje rizik od lomljenja. Losos je bogat i biotinom i vitaminom, koji je ključan za zdravlje kose i kože glave.

4) ZELENIŠ
Kelj, spanać i drugo zeleno lisnato povrće bogato je vitaminima C i A. Ono je veoma bitno za proizvodnju kolagena, koji jača krvne sudove. Vitamin C je bitan za apsorpciju gvožđa (koje dobijate iz jaja), a vitamin A podstiče rast kose. Osim toga, vitamin C je dobar i za zdravlje kože glave.

5) POMORANŽA I POVRĆE ŽUTE BOJE
Kako kaže nutricionista Dena Vajt, namirnice bogate vitaminom A, kao što su šargarepe i bundeve, mogu učini da vam nokti budu sjajnuju i manje suvi.

6) VODA
Hidratacija je veoma bitna za kosu i nokte. Što više vode pijete, tj. što je hidratacija bolja, to vam telo bolje funkcioniše. Osim toga, voda pomaže da se pomenute hranljive materije dostave do folikula kose i noktiju.

       

(Skandalozno.rsIzvor:  Žena)

Budite prvi sa komentarom na članku "Evo šta treba da jedete i pijete ako želite da imate zdrave nokte i lepu kosu!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.