Hirurzi napravili čudo: Operisali bebu izvađenu iz majčine utrobe i vratili je nazad

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Engleskinja Betan Simpson (26) iz Eseksa jedna je od prvih žena u Velikoj Britaniji na čijem fetusu su, tokom trudnoće, lekari obavili operaciju zbog deformacije kičme i kičmene moždine, koja se naziva spina bifida.

Reč je o urođenoj mani kičme, koja se javlja u prvim mesecima nastanka fetusa, tako što ne dolazi do kompletnog zatvaranja. Inače, kada su u 20. nedelji Betanine trudnoće lekari dijagnostikovali poremećaj, prvo što su je posavetovali bio je prekid trudnoće.

Budući da njoj i njenom suprugu Kironu to nije bila prihvatljiva opcija, doktori su se odlučili za tzv. “otvorenu operaciju fetusa“, što je značilo operaciju kičmene moždine bebe, koju su prvo morali da izvade iz majčine utrobe, da bi je posle operacije vratili nazad.

Na redovnom ultrazvučnom pregledu lekari su kod Betan prvo primetili da bebina glava nije normalne veličine. Poslali su je na pregled u Eseks, gde je bebi dijagnostikovana spina bifida.

Rekli su nam da možemo da biramo: da nastavimo trudnoću kao i do tada, da je prekinemo ili da pristanemo na operaciju ‘popravljanja’ ploda. Samo zadnja opcija nam je bila prihvatljiva“, ispričala je Betan.

Šta je spina bifida?

Spina bifida je rascep kičmenog stuba zbog koga nastaje nepotpuno zatvaranje kičmene moždine. Poremećaj se javlja oko 20. nedelje trudnoće.

U većini slučajeva stanje se popravlja kada se dete rodi, ali je često nervni sistem već narušen.

Zbog toga dolazi do parcijalne ili potpune paralize donjih udova, crevne ili urinarne inkontinencije ili gubitka osećaja na koži

Pre operacije, ultrazvučnim pregledima provereno je da li je dete “spremno” za takav zahvat.

Ovo nije smrtna presuda“, istakla je Betan, koja je od početka verovala da njena devojčica može da preživi opasan postupak.

Ona napominje da je operacija svakako rizična, ali da spina bifida više nije što je nekad bila. Za svoju devojčicu kaže da je “posebna i da je dokazala koliko zaslužuje ovaj život“.

Operacija je dobro prošla, a Betan bi svoju devojčicu trebalo da rodi u aprilu.

Ovaj rizičan operativni zahvat do sada je uglavnom izvođen u Belgiji, gde je do sada uspešno operisano dosta dece iz Velike Britanije. U SAD se oko 1.500 dece godišnje rađa sa oboljenjem spina bifida, dok je u Velikoj Britaniji to jedno na 1.000 novorođene dece.

(Skandalozno.rs, Izvor: mirror.co.uk)

Budite prvi sa komentarom na članku "Hirurzi napravili čudo: Operisali bebu izvađenu iz majčine utrobe i vratili je nazad"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.