HLADAN VAM JE NOS? Ovo je jedna od manifestacija da ste POD STRESOM, a evo koje su još

čovek

Foto: Pixabay

Rezultati studije Univerziteta Notingem pokazali su da se u organizmu osoba izloženih stresu, među ostalim, krv povlači iz lica zbog čega su lice i nos hladni, a upozorili su na još neke posledice stresa, piše britanski Gardijan.

Rezultati studije Univerziteta Notingem pokazali su da se u organizmu osoba izloženih stresu, među ostalim, krv povlači iz lica zbog čega su lice i nos hladni, a upozorili su na još neke posledice stresa, piše britanski Gardijan.

Rezultati nove studije upućuju na to da bi temperatura vašeg nosa mogla da zavisi od toga koliko vam mozak naporno radi. Naučnici su ispitali neurološke funkcije četrnaestero dobrovoljaca i utvrdili da su ispitanici koji su bili više psihički oslabljeni imali hladniji nos, ali i lice.

Koristili su fotoaparate s termalnim slikama uz čiju su pomoć pratili rad mozga učesnika za vreme obavljanja mentalnih zadataka. Zaključili su da je temperatura nosa u uzajamnoj vezi s mentalnim radnim opterećenjem, s obzirom na to da mozak pod pritiskom radi na preusmeravanju protoka krvi od lica do njegovih neurona.

Očekivali smo da će mentalni zahtevi za ispitanika rezultirati fiziološkim promenama, međutim korelacija između opterećenja i temperature kože bila je vrlo snažna. Nismo očekivali da će lice postati hladnije. Ovim preciznim načinom procene opterećenja možemo da razvijemo metode koje će pomoći ljudima u vreme velikog stresa – rekao je glavni autor studije dr Alaster Kempbel Riči iz Bioengineering Research Group.

Smatra da bi tehnika termalnog snimanja korištena u studiji mogla biti korisna na radnome mestu gde bi se pratilo hoće li se zaposleni s visokom razinom stresa, poput pilota, preopteretiti do te mere da bi to moglo štetiti njihovoj radnoj sposobnosti.

Dragan Čović: Bakir Izetbegović nije u Tursku otišao kao predstavnik BiH, već u svoje ime!

Kempbel i kolege sarađuju s Erbasom da bi ustanovili hoće li postavljanje fotoaparata s termalnim slikama u kokpite pomoći u praćenju stresa kod pilota.

Osećate se egzaltirano

Stres podstiče amigdalu da pošalje poruku hipotalamusu, koja zauzvrat otpušta hormone u centralni nervni sistem, a on pod kontrolom drži disanje, otkucaje srca i probavu.

U slučaju neposredne opasnosti otpušta adrenalin, što rezultira bržim otkucajima srca, zatezanjem mišića i bržim disanjem.

Osećate leptiriće u stomaku

Nadbubrežne žlezde otpuštaju kortizol, hormon stresa. Ako smo neprestano napeti, nivo kortizola snažno raste, a to može izazvati niz zdravstvenih problema.

Kortizol je hormon koji nadzire našu glad, probavu, krvni pritisak, budnost i san, fizičku aktivnost i sposobnost nošenja sa stresom.

Jedan od ključnih zadataka kortizola je da poveća nivo glukoze u trenucima stresa kako bismo imali dovoljno energije za reakciju borbe. Međutim, ako stanje stresa postane trajno, energija se iscrpljuje, glukoza sve teže dolazi do ćelija, pa može doći do naglog umora, iznenadne vrtoglavice, razdražljivosti i pada nivoa šećera u krvi.

Razboleli ste se (ponovo)

Ponovljeno otpuštanje kortizola kada ste hronično pod stresom, negativno deluje na imuni sistem, ostavljajući ga podložnim prehladama i infekcijama.

Sve se lošije nosite sa stresom

Kada ste hronično izloženi stresu vaš se mozak, odnosno siva masa smanjuje u delovima povezanim s emocijama i fiziološkim funkcijama, poput krvnog pritiska, nivoa glukoze u krvi, kažu naučnici s Jejla i upozoravaju da promene u sivoj masi mogu biti nagoveštaj budućih psihičkih problema.

Blago vama ako ste VI među njima: Tri znaka Zodijaka koji će da naprave ozbiljne pare u životu

Osećate se starijim nego što jeste

Naučnici s američkog univerziteta Djuk testirali su DNK dece izložene hroničnom stresu, na primer dece izložene nasilju i zlostavljanju kod kuće. Rezultati su pokazali da je stres prouzrokovao veliku štetu na njihovim ćelijama. Mališani koji su bili izloženi zlostavljanju ili su bili očevici nasilja imali su kraće krajeve hromozoma, što je bio znak da brže stare.

(Skandalozno.rs/Izvor: b92.net)

 

Budite prvi sa komentarom na članku "HLADAN VAM JE NOS? Ovo je jedna od manifestacija da ste POD STRESOM, a evo koje su još"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.