Hladnoća i oči: Ovo su neka od čestih pitanja vezanih za oči i zimu

Pregledajte oči

Zima može da bude teško godišnje doba za vaše oči. Hladnoća, suv vazduh, jak vetar i ultraljubičasti zraci koji se odbijaju od snega i leda dok ste na zimovanju, nisu nimalo prijatni.

Očima je potrebno podmazivanje, a tokom zime se vlažnost teže održava. Ovo su neka od čestih pitanja vezanih za oči i zimu.

1) DA LI SE SOČIVA SMRZAVAJU?

Ne. Hladnoća i suv vazduh mogu da dovedu do iritacije, ali se sočiva neće smrznuti i zalepiti za oči. Vojska je ispitivala to tokom osamdesetih godina: zečevima su stavljena sočiva, pa su onda izloženi temperaturi od minus 32 stepena i jakom vetru. Srećom, sočiva se nisu smrznula, a zečevi nisu povređeni.

2) MOGU LI DA DOBIJEM OPEKOTINE OD SUNCA NA OČIMA?

Da. To je „keratits”. Tegobe nastaju kada je rožnjača predugo izložena jakim ultraljubičastim zracima. Tom prilikom može da dođe do pomućivanja vida i bola u očima koji može da traje od 24 do 72 sata. Najčešći uzrok keratitisa je skijanje bez zaštitnih naočara, čak i ako je oblačno. Ultraljubičasti zraci mogu biti još jači tokom zime, pa svuda nosite zaštitne naočare ili naočare za sunce.

[adsenseyu4]

3) ZAŠTO MI OČI SUZE KADA JE HLADNO?

Oči vam najčešće suze zato što se isuše. Sve što iziritira vaše oči, uključujući i suvoću, izaziva suze. Suve oči su čest problem tokom zime, a do njih dolazi kada suv vetar upije vlagu sa gornjeg sloja rožnjače. Tada suzne žlezde reaguju i proizvode suze da bi nadoknadile vlažnost. Nosite zaštitne naočare.

4) ZAŠTO MI PODOČNJACI IZGLEDAJU VEĆE TOKOM ZIME?

Sa medicinske strane gledano, nemate o čemu da brinete, kaže doktor Brajan Bokser Večler, oftamolog koji je osnovao „Boxer Wachler Vision” institut. Podočnjake izazivaju mali kapilari koji se nalaze odmah ispod površine kože. Kada se krv u njima oksidira, koža dobija tamnoplavubolju. To je često uočljivije zimi, jer tada koža postaje svetlija i providnija zbog ređeg izlaganja suncu.

(skandalozno.rs, Žena Blic)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Hladnoća i oči: Ovo su neka od čestih pitanja vezanih za oči i zimu"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.