Imate problem sa ZATVOROM? Evo kako da ga rešite…

Spremite se za zimu

foto-ilustracija: pixabay.com

Zatvor ili opstipacija definitivno je jedan od najrasprostranjenijih problema digestivnog trakta – svaka šesta osoba na svetu ima problem sa nepravilnim radom creva.

Problemi sa crevima se javljaju postepeno, a uzroci su brojni – pored patoloških promena u crevima, glavni okidači su visok nivo masti ili šećera, nedostatak vlakana u ishrani, kao i nedovoljan unos tečnosti, neadekvatna fizička aktivnost i stres.

Iako vam možda zvuči bezazleno, u pitanju je zdravstveni problem koji mora da se leči, jer zatvor ne utiče samo na creva, već može da uzrokuje i poremećaj rada svih drugih organa i tkiva.

Srećom, određenim promenama u načinu života digestivni problemi se mogu efikasno preduprediti.

[adsenseyu5]

Više fizičke aktivnosti

Kada je fizička aktivnost u pitanju, 30 minuta dnevno laganih vežbi sasvim je dovoljno. Ukoliko niste ljubitelj odlazaka u teretanu, poželjan je bilo koji vid rekreacije u prirodi. Vožnja bicikla, trčanje ili lagana šetnja mogu i te kako pomoći vašem organizmu da dobro funkcioniše i sačuva zdravlje. Pozovite svoje prijatelje i izađite na svež vazduh, iskoristite lepo vreme koje je pred nama.

Tačan raspored

Iako vam možda zvuči čudno, ali pokušajte da svoj organizam naviknete da u približno isto vreme odlazite u toalet. Na primer, probajte da svaki dan tačno posle doručka ispraznite creva. Na taj način ćete “naučiti” organizam na redovne odlaske u toalet. Osim toga, vrlo je bitno da nikako ne odlažete odlazak u toalet.

Ishrana

Naterajte sebe da jedete i pijete redovno. Zdrave navike u ishrani i te kako pomažu vašem probavnom sistemu da radi kako treba. Nikako nije dobro da izgladnite preko dana, pa da se za večeru prejedete. Najbolje bi bilo da dan počnete doručkom bogatim vlaknima koji uključuje voće i musli. Pijte najmanje dva litra tečnosti dnevno – vode, čaja ili sveže ceđenog soka od voća ili povrća. U obroke uključite što više namirnica bogatih vlaknima – integralne testenine, pirinač, povrće, salate. Umesto slatkiša i grickalica, neka vaša užina bude sezonsko voće kojeg sada ima pregršt na svakoj pijaci.

[adsenseyu1]

Relaksacija

Ukoliko imate bilo kakvih problema, najgore je da ih zadržavate u sebi. Pričajte sa najbližima, zajedno ćete sigurno pronaći rešenje. Ako ste svakodnevno izloženi stresu, krenite na jogu, treninge ili praktikujte meditaciju. I zapamtite: ništa nije preče od vašeg zdravlja! Osim toga, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom koji preparat bi mogao da vam pomogne i olakša simptome zatvora.

U apoteci se mogu naći proizvodi koji imaju laksativno dejstvo, a tegobe postaju manje intenzivne već nakon 30 minuta.

(Skandalozno.rs, Izvor: stil.kurir.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Imate problem sa ZATVOROM? Evo kako da ga rešite…"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.