Ishrana koja obiluje mesom i sirom skoro jednako smrtonosna kao i pušenje?!

Mesna dijeta

Naučnici tvrde da je ishrana koja obiluje mesom i sirom u srednjim godinama skoro jednako smrtonosna kao i pušenje. Portal Magazin piše da je u studiji učestvovalo 1.000 muškaraca i žena starijih od 50 godina.

Tom prilikom je otkriveno da oni koji su konzumirali više životinjskih proteina imaju gotovo dvostruko veće šanse da ranije umru.

Osim toga, imaju i četiri puta veće šanse da obole od raka, poput, na primer, pušača.

Naučnici kažu da su za takvo stanje krivi proteini koji se nalaze u mesu, siru, jajima i drugim životinjskim proizvodima, a koji su podobni za razvijanje tumura i ubrzano starenje.

Osobama u 50-tim i ranim 60-tim godinama savetuje se da što manje konzumiraju te proizvode i da što više uzimaju proteine koje sadrže riba, grašak…

Međutim, studija je takođe pokazala i da su proteini dobijeni iz životinjskih namirnica dobri za osobe starije od 65 godina, ali je struka podeljena oko tog istraživanja.

Britanski stručnjaci tvrde da je najbolji način da se izbegne rizik obolevanja od raka prestanak pušenja, održavanje normalne telesne težine, umereno konzumiranje alkohola i fizička aktivnost.

„Dokazano je da je pušenje loše, ali meso i sir se mogu jesti u umerenim količinama kao deo zdrave ishrane“, kaže Heder Ohli s Ekseter univerziteta.

(skandalozno.rs, dnevnik)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Ishrana koja obiluje mesom i sirom skoro jednako smrtonosna kao i pušenje?!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.